ISTOK ILI ZAPAD

Rusi žele zaustaviti ulazak Crne Gore u NATO

08.01.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Rusija će učiniti sve da zaustavi ili uspori Crnu Goru na njezinom putu prema članstvu u NATO savezu

Predsjednik Atlantskog saveza Savo Kentera smatra da se službena Podgorica mora odlučno suprotstaviti takvim nastojanjima. Crnu Goru su u prošlosti nekoliko puta prozivali ruski dužnosnici, ali i aktualni ministar obrane te zemlje Sergej Šojgu, da ne treba ulaziti u NATO i zaprijetili da, 'ukoliko se to dogodi, više neće biti u prijateljskim odnosima'. 'Vrlo je vjerojatno da će u predstojećem vremenu Rusija preko mreže suradnika u Crnoj Gori intenzivirati aktivnosti', rekao je Kentera agenciji MINA.

Do sada se, kako je naveo, ruski utjecaj uglavnom ogledao kroz razne investicije koje su uglavnom neslavno propale. Sada će se Crna Gora naći pred političkim pritiskom i Kentera smatra da je 'bitno suprotstaviti se ovim aktivnostima na pravi način i s odgovarajućom mjerom'.

'Crna Gora pripada Zapadu'

'Nažalost, postoje određene strukture koje žele diskreditirati dosadašnje rezultate postignute u ovom sektoru, kako bi se izvršila smjena kadrova i kako bi na te pozicije došli oni koji bi nanijeli veliku štetu čitavom procesu', smatra on. Crna Gora mora, tvrdi Kentera, konkretnim primjerima pokazati želi li zaista ući u NATO ili ne.

'Dosta je bilo pretvaranja da smo Istok na Zapadu i Zapad na Istoku. Svi moraju biti svjesni toga da Crna Gora pripada Zapadu i demokratskim vrijednostima koje ove zemlje dijele. Oni koji to ne žele ili ne mogu shvatiti, morat će to jasno reći', precizirao je.

Tek će se zahuktati kampanja protiv NATO-a

Kentera smatra da Komunikacijska strategija Vlade Crne Gore za NATO integracije nije dobra i da se mora mijenjati.  Podsjetio je da je u posljednje vrijeme u javnosti zapažena anti-NATO kampanja, 'koju financiraju one države i pojedinci kojima nije u interesu vidjeti Crnu Goru u tom savezu'. 'Vjerujem da je to samo početak njihovog djelovanja i da će u idućem razdoblju te aktivnosti postati još intenzivnije i konkretnije', rekao je Kentera.

On je rekao da ne bi žurio s ocjenama da će Crna Gora sigurno dobiti poziv za članstvo na sljedećem Summitu NATO-a.

'Ukoliko summit bude ove godine, nisam siguran koliko je realno očekivati da dobijemo poziv. Nama bi više odgovaralo održavanje summita krajem 2014. godine jer smatram da bismo do tada mogli napraviti dosta kako bismo zemlju približili Alijansi', kazao je Kentera.