likvidacija u kafiću

Rusi tvrde da je ubojstvo blogera bilo teroristički čin

03.04.2023 u 12:59

Bionic
Reading

Kremlj je u ponedjeljak objavio da je ubojstvo istaknutog ratnog blogera Vladlena Tatarskog u Sankt Peterburgu "teroristički čin" i da postoje dokazi da je s time povezana Ukrajina

Kremlj je optužio Kijev da je upleten u to ubojstvo u suradnji s pristašama ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog koji se nalazi u zatvoru.

"Utvrđeno je da su teroristički čin počinjen 2. travnja u Sankt Peterburgu isplanirale ukrajinske tajne službe koje su regrutirale agente među kojima su bili suradnici Navaljnijeva Fonda za borbu protiv korupcije", objavio je Ruski odbor za borbu protiv korupcije, navodeći ime glavne osobe osumnjičene za napad, Darije Trepove, privedene u ponedjeljak.

Bloger poznat pod pseudonimom Vladlen Tatarski (pravim imenom Maksim Fomin) poginuo je u eksploziji bombe u kafiću u Sankt Peterburgu gdje je govorio na skupu organizacije koja podržava rusku ofenzivu na Ukrajinu "Cyber Z Front". Kafić je vlasništvo vođe Wagnera, Jevgenija Prigožina. On, međutim, smatra da je za ubojstvo odgovorna skupina radikala, a ne Kijev.

  • +7
Kafić u kojem je ubijen Vladlen Tatarski Izvor: EPA / Autor: ANATOLY MALTSEV

"Ne bih krivio režim u Kijevu za ta djela", rekao je Prigožin u ponedjeljak. "Mislim da djeluje radikalna skupina koja vjerojatno nije povezana s vladom" u Kijevu. Po medijima, među kojima je i državna agencija Tass, Daria Trepova je osumnjičena da je na skup donijela bombu skrivenu u kipiću koji je predan blogeru.