misteriozno curenje

Rusi tvrde da je iz plinovoda Sjeverni tok curilo u zonama pod kontrolom američkih obavještajnih agencija

29.09.2022 u 10:46

Bionic
Reading

Rusko ministarstvo vanjskih poslova navelo je u četvrtak da su se puknuća plinovoda Sjeverni tok, koja su uzrokovala istjecanje plina kod obala Danske i Švedske, dogodila na području koje je 'u potpunosti pod kontrolom' američkih obavještajnih agencija

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova izjavila je za prokremaljski program da Washington ima "punu kontrolu" nad vodama oko Danske i Švedske gdje su uočena četiri mjesta na kojima istječe plin iz plinovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 u Baltičkom moru između Rusije i Njemačke.

"To se dogodilo u trgovinskim i gospodarskim zonama Danske i Švedske", rekla je Zaharova u intervjuu za kanal Solovjev Live u četvrtak. "To su zemlje koje su potpuno pod kontrolom američkih obavještajnih službi", rekla je.

Danska je članica NATO-a, a Švedska nastoji pristupiti vojnom savezu nakon što je napustila svoju povijesnu politiku nesvrstanosti nakon ruske invazije na Ukrajinu. Zaharova nije iznijela dokaze o američkoj kontroli nad Švedskom i Danskom. Rusija se često buni protiv američkog utjecaja i vojne potpore Europi.

Europska unija sumnja da je sabotaža uzrok curenja na podmorskom ruskom plinovodu prema Europi i obećala je "snažan" odgovor na bilo kakav namjerni poremećaj njene energetske infrastrukture. Iako nijedan plinovod nije bio u uporabi u vrijeme podvodnih eksplozija, oba su bila napunjena plinom koji izlazi u Baltičko more, a prvo puknuće je uočeno u ponedjeljak.

  • +4
Sjeverni tok Izvor: EPA / Autor: Danish Defence Command / HANDOUT