'ima i žrtava'

Rusi ponovno raketama napali Ukrajinu, Zelenski nezadovoljan održavanjem skloništa

24.06.2023 u 07:43

Bionic
Reading

Rusija je u noći s petka na subotu ispalila novu salvu projektila na ukrajinske gradove, objavile su ukrajinske vlasti

Gradonačelnik Dnjipra Boris Filatov objavio je na Telegramu da je "nekoliko kuća potpuno uništeno". "Nastao je ogroman krater nakon eksplozije. Ima žrtava", rekao je Filatov. Šef vojne uprave Kijeva Sergij Popko rekao je da je protuzračna obrana uništila "više od dvadeset projektila u zračnom prostoru oko Kijeva". Krhotine projektila uzrokovale su razaranje i požar u zgradi s 24 kata. Ozlijeđeno je najmanje dvoje ljudi, rekao je.

Cijela Ukrajina bila je pod zračnom uzbunom više od sat vremena, a eksplozije su zabilježene u Harkivu, drugom po veličini gradu u zemlji, Dnjipru u središnjoj Ukrajini i drugim gradovima. Vlasti su pozvale stanovnike Mikolajiva i Hersona da ostanu u skloništima. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predsjedao je u petak sastankom Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu i razgovarao o sigurnosti ukrajinskog naroda, pravosudnim reformama i pristupanju Ukrajine Europskoj uniji.

  • +7
Volodimir Zelenski u posjetu Hersonskoj oblasti Izvor: EPA / Autor: MYKOLA TYMCHENKO

"Danas smo promotrili stanje sa skloništima u regijama, četvrtima i gradovima koje najintenzivnije terorizira neprijatelj. Situacija je posebno cinična i sramotna u onim gradovima koji imaju značajna financijska sredstva, ali nažalost imaju druge prioritete", rekao je Zelenski u videu na Telegramu. Naglasio je da su lokalne vlasti trebale pripremiti skloništa i "osigurati im nesmetan pristup 24 sata dnevno". Nekoliko područja, uključujući Kijev, kritizirano je zbog lošeg održavanja skloništa, ali nijedan lokalni čelnik nije poimence prozvan.