tajanstveni objekt

Rusi ostavili Ukrajince u čudu: Što je ovo!?

24.06.2024 u 06:57

Bionic
Reading

U blizini prve linije fronte Rusi su postavili misteriozan niz od 16 struktura koje izazivaju znatiželju i špekulacije na društvenim mrežama

Fotografije objavljene na Telegram kanalu ukrajinskog vojnog eksperta Serhija Beskrestnova, prikazuju formaciju sferičnih ili polusferičnih objekata postavljenih u red. Javile teorije da bi ovo moglo biti povezano s novim vojnim ili elektroničkim ratnim sposobnostima Rusije ili možda, ne manje intrigantno, s nekom vrstom napredne poljoprivredne instalacije, piše portal Warzone, specijaliziran za vojnu analizu.

Fotografije, koje su vjerojatno snimljene s visokorezolucijskih satelita ili dronom, prikazuju strukture prekrivene nečim što što izgleda kao kamuflažna mreža ili cerada, s očišćenim područjem u blizini gdje je vidljiv kamion koji je navodno prevozio ove objekte prije njihovog postavljanja.

'Činilo se da znam sve što neprijatelj ima u smislu tehnoloških rješenja,' napisao je Beskrestnov, 'A ovdje sam zbunjen nizom nekih polusfera'.

Jedna od čestih teorija na društvenim medijima sugerira da bi strukture mogle biti napuhavajuće sferične antene ili kućišta antena, možda namijenjene za komunikacijske svrhe, slične onima koje proizvodi GATR Technologies u Sjedinjenim Državama. Međutim, Beskrestnov je isključio tu mogućnost, primjećujući da strukture izgledaju polusferično i čvrsto, a ne napuhavajuće i sferično.

Osim toga, Beskrestnov je izričito napomenuo da niz ne odgovara poznatim ruskim sustavima poput 1B75 Penicillin, koji koriste akustične senzore i termalne kamere za detekciju artiljerijskog napada, ili njihovim sustavima za radio-elektroničko ratovanje (REB).

Opet, ne može se isključiti mogućnost da su ove strukture zapravo antene ili pokrovi za njih, dio nekog sustava za elektroničko ratovanje, komunikacije ili senzore.

Elektroničko ratovanje, uključujući ometanje GPS-a i drugih radiofrekvencijskih signala, postalo je ključno u sukobu u Ukrajini, gdje se sve češće koristi za suprotstavljanje sveprisutnoj prijetnji raznim vrstama dronova, uključujući visoko manevrirajuće FPV kamikaze.

Analitičari spekuliraju da bi niz mogao sadržavati senzore za detekciju signala i geolociranje njihovih izvora putem triangulacije, ili možda služiti kao vojna prepreka ili utvrda.

Važno je napomenuti da slike prikazuju polje koje izgleda relativno neometano, bez tragova koji bi sugerirali prolazak teških vojnih vozila. Ovo potiče teorije da bi strukture mogle imati i civilnu, poljoprivrednu svrhu, s obzirom na veliki poljoprivredni sektor Ukrajine i činjenicu da je poljoprivreda nastavljena čak i u blizini područja sukoba.