okupirani grad

Rusi napuštaju nuklearku Zaporižja? Moskva poručuje: Mediji aktivno šire lažne informacije, to nije istina

  • Autor: B. R./Hina
  • Zadnja izmjena 01.12.2022 13:18
  • Objavljeno 28.11.2022 u 08:36
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Nuklearna elektrana Zaporižja ostaje pod kontrolom Rusije, priopćila je u ponedjeljak uprava okupiranog grada Enerhodara koju je postavila Rusija, nakon što je visoki ukrajinski dužnosnik sugerirao da se ruske snage pripremaju za odlazak

"Mediji aktivno šire lažne informacije da se Rusija navodno planira povući iz Enerhodara i napustiti (nuklearku). Ova informacija nije istinita", rekla je uprava koju podržava Rusija u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Čelnik ukrajinske državne tvrtke za nuklearnu energiju rekao je u nedjelju da postoje znakovi da se ruske snage možda spremaju napustiti ogromnu nuklearnu elektranu Zaporižja koju su zauzele u ožujku ubrzo nakon invazije.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga priopćio je u ponedjeljak da su ukrajinske snage krajem prošlog tjedna uništile šest jedinica ruske vojne opreme i da je oko 30 ruskih vojnika ozlijeđeno u borbama u blizini Enerhodara.

  • +4
  • +1

Rodilište u Zaporižju

Izvor: Profimedia / Autor: Katerina Klochko / AFP / Profimedia

Reuters nije mogao odmah provjeriti ta izvješća.

Mnogi zaposleni u nuklearnoj elektrani žive u obližnjem gradu Enerhodaru koji je pod ruskom okupacijom od prvih dana invazije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je u rujnu aneksiju ukrajinskih regija Donecka, Luhanska, Hersona i Zaporižje gdje njegove snage tvrde da imaju djelomičnu kontrolu, a taj su potez osudili Kijev i njegovi zapadni saveznici kao nezakonit.

  • +11
  • +8

NE Zaporižje

Izvor: Profimedia / Autor: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik