ČEKAJU SE REZULTATI

Oprez na Wall Streetu uoči vala poslovnih izvješća

25.04.2023 u 07:29

Bionic
Reading

Na Wall Streetu se u ponedjeljak trgovalo oprezno, pri čemu su burzovni indeksi stagnirali, dok ulagači čekaju kvartalne poslovne rezultate niza kompanija, koji bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta

Dow Jones ojačao je 0,20 posto, na 33.875 bodova, a S&P 500 0,09 posto, na 4.137 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,29 posto, na 12.037 bodova. Stagnacija indeksa posljedica je suzdržanosti ulagača uoči objava poslovnih rezultata niza velikih tehnoloških kompanija.

Od početka godine cijene dionica u tom sektoru snažno su porasle i bile najveća podrška rastu Wall Streeta. Stoga poslovni rezultati kompanija za prvo tromjesečje predstavljaju, kažu analitičari, test je li taj rast opravdan.

Dionica Microsofta bila je jučer pod pritiskom dok se čekaju poslovni rezultati koje će taj tehnološki div objaviti u utorak. Od početka godine cijena dionice Microsofta porasla je više od 17 posto, a rezultati u prvom tromjesečju pokazat će je li tako snažan rast cijene dionice opravdan. Idućih dana financijska izvješća objavit će i tehnološki divovi, kao što su Amazon.com, Alphabet i Meta Platforms.

Od 90 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile financijska izvješća, njih 77 posto ostvarilo je veću zaradu nego što se očekivalo. No, očekivanja nisu baš blistava. Prema procjenama analitičara u anketi Reutersa, zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa bit će u prvom tromjesečju oko 5 posto manje nego u istom lanjskom kvartalu.

Ulagači su oprezni i zbog toga što se očekuje daljnje povećanje kamata američke središnje banke na sjednici početkom svibnja. Doduše, inflacijski pritisci u SAD-u postupno popuštaju, no nedovoljno, pa bi Fed mogao nastaviti sa zaoštravanjem monetarne politike.

Na tržištu novca procjenjuju se da postoji više od 90 posto izgleda da će Fed povećati kamate za daljnjih 0,25 postotnih bodova, u raspon od 5 do 5,25 posto. I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,02 posto, na 7.912 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,11 posto, na 15.863 boda, a pariški CAC 0,04 posto, na 7.573 boda.

  • +4
Izvor: Profimedia / Autor: Michael M. Santiago / Getty images / Profimedia

Oprez i na azijskim burzama

Na azijskim burzama oprezno se trguje u utorak, kao i tijekom noći na Wall Streetu, dok investitori za nove smjernice čekaju poslovne rezultate velikih tehnoloških kompanija poput Alphabeta, Microsofta i Amazona, koji će biti objavljeni do kraja tjedna. 

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bio je oko 6 sati u minusu 0,7 posto. Pritom je japanski Nikkei ojačao 0,5 posto, dok je indeks južnokorejske burze pao 1,82 posto, a hongkonške za 1,2 posto. Australska i novozelandska burza nisu radile zbog praznika.

'Svi samo čekaju na poslovne rezultate tehnoloških divova. Ovo je tjedan prepun objava rezultata', navodi Chris Harveym iz Wells Fargo Securitiesa.

Osim poslovnih rezultata, tržišni sudionici prate i mješovite gospodarske pokazatelje SAD-a, EU i Kine u nastojanju da proniknu u to u kojoj je fazi gospodarski ciklus te kad će nastupiti recesija u SAD-u.

'Mnogo je neizvjesnosti. Ulagači i dalje ne znaju koliko su nedavna zbivanja oko američkih i švicarskih banaka imala utjecaj na bankovno kreditiranje te kada će inflacija dosegnuti vrhunac', izjavio je Prashant Bhayani iz BNP Paribas Wealth Managementa.

U očekivanju odluka Feda i ECB-a euro jača 

Dolarov indeks, koji prati kretanje američke valute prema košarici šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je jutros 0,04 posto na 101,31 bod, dok investitori čekaju na sljedeći potez Feda i ECB-a.  I dok se špekulira da bi na sljedećem zasjedanju, početkom svibnja Fed mogao podići kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, investitori procjenjuju i da bi ECB mogao podići kamatne stope za 0,5 postotnih bodova.

Članica uprave Europske središnje banke (ECB) Isabel Schnabel rekla je za Politico da podizanje kamatne stope za 0,5 postotnih bodova nije isključeno, a ovisit će o pokazateljima inflacije. Francuski dužnosnik u ECB-u Francois Villeroy de Galhau ima čini se drugačiji stav, pozivajući u intervjuu za Le Figaro na ograničavanje broja i visine daljnjeg podizanja kamatnih stopa. 

Tržišta su se, pak, usredotočila na činjenicu da se očekuje daljnji rast kamata. Ankete pokazuju da dvije trećine ispitanih tržišnih sudionika očekuje podizanje kamatnih stopa u eurozoni za 0,25 postotnih bodova, a jedna trećina za pola postotnih bodova.

'Još nije u potpunosti uračunato u cijenu eura, pa ako ECB podigne kamatne za 50 baznih bodova, tada će to poduprijeti tečaj euro', smatra valutni strateg Bank of Singapore Moh Siong Sim.

U takvim uvjetima, tečaj eura ojačao je prema dolaru za 0,6 posto, na 1,1062 dolara. Europska valuta dosegnula je i najvišu razinu prema jenu u zadnjih osam godina od 148,7 jena. Jen je oslabio i prema dolaru i to za 0,24 posto, na 134,28 jena. 

Na naftnim tržištima cijene barela blago su porasle. Londonski Brent poskupio je pet centi, na 82,78 dolara za barel, a američki WTI za 9 centi, na 78,85 dolara.