VJERSKE (NE)SLOBODE

Jehovini svjedoci zovu 8 milijuna sljedbenika zbog zabrane u Rusiji

28.03.2017 u 14:08

Bionic
Reading

Suočeni s prijetnjom zabrane djelovanja njihove zajednice u Rusiji, Jehovini svjedoci iz cijelog svijeta žele se izravno obratiti Kremlju i Vrhovnom sudu Ruske Federacije kako bi se odustalo od takvih najava. U tu svrhu pokrenuli su globalnu akciju u kojoj će od ruskih vlasti pismenim putem zatražiti da prekinu napad na njihove suvjernike.

Vodeće tijelo Jehovinih svjedoka poziva više od 8 milijuna Jehovinih svjedoka da sudjeluje u toj akciji, priopćila je zagrebačka podružnica te vjerske zajednice. Dana 15. ožujka 2017. Ministarstvo pravosuđa od Vrhovnog  je suda zatražilo da Administrativni centar Jehovinih svjedoka u Rusiji proglasi ekstremističkim i da ga raspusti. Riječ je o pokušaju primjene Zakona o terorističkim organizacijama koji je izazvao brojne kritike na Zapadu je se pod velom obračuna s ekstremistima Kremlj zapravo rješava nepoželjnih nevladnih udruga i drugih organizacija koji se ne nalaze na lininiji s državnom vizijom društva.

 Taj zahtjev podrazumijeva i zabranu djelovanja Administrativnog centra. Također sva imovina Jehovinih svjedoka u Rusiji bi bila zaplijenjena uključujući bogomolje. Samo tijekom 2016. godine tamošnji Jehovini svjedoci su bili metom 16 kaznenih presuda, 30 racija, 34 pretrage kuća, 64 pritvaranja ili uhićenja te je pet lokalnih organizacija prisilno zatvoreno. Od 2010. kako navode 88 publikacija im je zabranjeno, zatvorena je službena internet stranica, zaplijenjivana im je brojna literatura i zabranjivan unos materijala u zemlju.  

Ako Vrhovni sud udovolji zahtjevu Ministarstva, Administrativni centar Jehovinih svjedoka, koji se nalazi u blizini Sankt Peterburga, bit će zatvoren. Zbog toga će i oko 400 pravnih tijela kojima se Jehovini svjedoci u Rusiji koriste biti raspušteno, a djelovanje više od 2 300 skupština bit će stavljeno izvan zakona. Osim toga, svaki Jehovin svjedok u Rusiji mogao bi biti kazneno gonjen samo zbog ispovijedanja svoje vjere.

Očekuje se da će Vrhovni sud svoju presudu donijeti 5. travnja 2017.

“Vodeće tijelo Jehovinih svjedoka želi ovoj strašnoj prijetnji pokloniti pažnju koju takva situacija zaslužuje. Ovakvim progonom miroljubivih i nenasilnih građana koji poštuju zakon te nastojanjem da se Jehovine svjedoke proglasi teroristima postaje potpuno očito da se zloupotrebljava Zakon o suzbijanju ekstremizma. Ovaj strašni progon u potpunosti se temelji na lažnim optužbama”, izjavio je Joško Liović, glasnogovornik Glavnog ureda Jehovinih svjedoka u Zagrebu

Ovo nije prva ovakva akcija koju pokreću Jehovini svjedoci. Na sličan su se način obratili i vlastima u drugim zemljama, naprimjer u Jordanu, Južnoj Koreji i Malaviju, kako bi se zaustavio progon njihovih suvjernika. “Vjerske aktivnosti Jehovinih svjedoka ne mogu se okarakterizirati kao terorizam, jer čitanje Biblije, pjevanje i molitva sa suvjernicima ni u kom pogledu nisu kazneno djelo”, rekao je gospodin Liović. “Očekujemo da će naša akcija potaknuti ruske vlasti da stanu na kraj nepravednom postupanju prema našim suvjernicima kojih u Rusiji ima preko 175 000.”