OŠTRA REAKCIJA

Rusi bijesni na Plenkovića: Bavite se pravima Srba

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 22.11.2016 19:37
  • Objavljeno 22.11.2016 u 17:47
Andrej Plenković, Vladimir Grojsman i Petro Porošenko

Andrej Plenković, Vladimir Grojsman i Petro Porošenko

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vlada RH

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je u utorak objavilo da je zabrinuto zbog izjave hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da će Hrvatska prenijeti Ukrajini vlastita iskustva mirne reintegracije okupiranih područja, primjenjiva na istočnu Ukrajinu gdje vladine snage ratuju s proruskim pobunjenicima

Plenković je u ponedjeljak za posjeta Kijevu izjavio da su i Hrvatska i Ukrajina bile žrtve brutalne vojne agresije, da je njihov teritorijalni integritet narušen silom te da hrvatska iskustva iz reintegracije istočne Slavojine devedesetih godina mogu biti korisna Ukrajini.

Umjesto besperspektivnih prijedloga o ovom pitanju, rusko ministarstvo vanjskih poslova je pozvalo Zagreb da se 'aktivnije zauzme za rješavanje kroničnih unutarnjih problema u vezi s pravima Srba i drugih nacionalnih manjina u Hrvatskoj"'

"Primili smo na znanje informaciju da je ovih dana pri hrvatskoj vladi formirana radna skupina za suradnju s Ukrajinom koja će u svom djelokrugu imati prenošenje hrvatskog iskustva 'mirne reintegracije okupiranih teritorija' Kijevu, koje bi se tobože moglo primijeniti na Doneck i Luhansk", stoji u komentaru ureda za informiranje i medije ruskog MVP-a.

'Taj korak koji je službeno potvrdio predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković, ozbiljno zabrinjava', ističe se u komentaru.

U ruskom ministarstvu smatraju da će 'nova paralelna struktura' odvlačiti pozornost kijevskih vlasti s ispunjavanja obveza iz Minskog ugovora koji je temelj za rješavanje unutarukrajinske krize kojemu nema alternative.

Moskva taj prijedlog promatra i u kontekstu najava o pokretanju hrvatsko-ukrajinske vojno-tehničke suradnje, ustvrdivši da je cijena hrvatske reintegracije svog teritorija bio progon 250 tisuća Srba u operacijama 'Bljesak' i 'Oluja'.

"Dobro je poznato s kakvim se žrtvama i prisilnim odlaskom 250.000 Srba koji su stalno živjeli ondje završili velike vojne operacije 'Bljesak' i 'Oluja' 1995. Sigurni smo da savjeti inozemnih 'konzultanata' koji kod kijevskih vlasti mogu stvoriti opasnu iluziju da su u Donbasu mogući vojni scenariji, nipošto neće pomoći jačanju sigurnosti na jugoistoku Ukrajine', ističe se u komentaru ruskog ministarstva.

Plenković je u Kijevu također istaknuo da Hrvatska podržava teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost Ukrajine te provedbu politike nepriznavanja ilegalne aneksije Krima.

Moskva drži 'apsurdnim' uvrštavanje Krima, kojega je ilegalno anektirala od Ukrajine 2014., u dnevni red hrvatske radne skupine, jer se 'ujedinjenje republike Krima i Sevastopolja s Ruskom Federacijom dogodilo na temelju slobodnog i legitimnog izjašnjavanja stanovnika Krima. To je pitanje zatvoreno', navodi se u priopćenju.

Hrvatski premijer je ocijenio da je mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja dugoročno najbolji model za vraćanje Donecka i Luhanska, a jednom i Krima u sastav Ukrajine.

Reintegracija istočne Slavonije, rekao je Plenković, bio je jedan od najuspješnijih mirovnih projekata UN-a. To je bio pozitivan presedan za uspostavu mira u bivšoj Jugoslaviji, ali i za buduće misije u svijetu.

Hrvatska smatra da je stabilnost Ukrajine od ključne važnosti za europsku i globalnu sigurnost i poduprijet će sve diplomatske napore za postizanje mirnog i održivog rješenja, rekao je Plenković.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!