JEDNOGLASAN ODABIR

Rumunjska vladajuća stranka predložila eurozastupnicu Dancila za premijerku

16.01.2018 u 16:24

Bionic
Reading

Rumunjska vladajuća Socijaldemokratska stranka (PSD) jednoglasno je odlučila nominirati eurozastupnicu Vioricu Dancila za novu premijerku na glasovanju u utorak nakon što je Mihai Tudose dan ranije odstupio s dužnosti uslijed spora s vodstvom stranke

Dancila (54) je bliska saveznica moćnog čelnika PSD-a Liviua Dragnee. Tudose je podnio ostavku u ponedjeljak nakon što mu je PSD uskratio potporu. On je već drugi premijer koji odlazi s dužnosti u sedam mjeseci dok se rumunjska politika bori s unutarnjim sukobima i korupcijskim skandalima.

"Jednoglasno smo glasovali za nju. Ovu kandidaturu koju predlažemo predsjednik ne može odbiti, mi smo željeli osobu s europskim iskustvom", rekao je dužnosnik PSD-a koji je želio ostati anoniman u telefonskoj izjavi za Reuters.

Ranije u utorak rumunjski predsjednik Klaus Iohannis imenovao je člana PSD-a, ministra obrane Mihaia Fifora privremenim premijerom, što je izazvalo nagađanja analitičara da je predsjedniku favorit za tu dužnost upravo Fifor.

Vodstvo PSD-a sada će formalno predložiti svoju nominaciju Iohannisu u srijedu. Ako ju on odobri, Dancila još mora proći glasovanje o povjerenju u parlamentu. Samo ako taj postupak uspješno prođe ona će biti imenovana premijerkom.

"Sada očito postoji potreba da se skrati to razdoblje nesigurnosti", kazao je Iohannis. "Želim da imamo brzu proceduru koja će dovesti do nove vlade jer... hoću što je više moguće izbjeći moguće negativne gospodarske posljedice".

Dancila je potpredsjednica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta.

  • +10
Prosvjedi u Rumunjskoj Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Stoyan Nenov