NOVA PREPREKA NA PUTU U EU

Rumunjska prijeti Hrvatskoj blokadom pregovora!

04.01.2011 u 13:31

Bionic
Reading

Rumunjska prijeti da će stvoriti probleme Hrvatskoj na putu u EU u diplomatskom protunapadu nakon što je toj zemlji odgođeno primanje u schengensku bezgraničnu zonu

MVPEI: Mi mjerila ispunjavamo prije pristupanja u EU

‘Hrvatska, kao prva država koja vodi pregovore o pristupanju s formaliziranim mehanizmom mjerila za otvaranje i zatvaranje poglavlja, odlučna je ispuniti sve svoje obveze prije pristupanja u EU. Ovaj novi mehanizam mjerila predstavlja pretpristupni monitoring oblikovan na način koji osigurava da nijedna obveza ne ostane za razdoblje nakon pristupanja u EU. U ovom trenutku Hrvatska je ispunila gotovo sva mjerila u svim poglavljima, a navedeni mehanizam mjerila Hrvatskoj omogućuje da nakon dovršetka pregovora ima čvrsti dokaz svoje pune spremnosti za članstvo u EU-u. Također, uvjereni smo da će Rumunjska, kao i do sada, podržavati ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju, što je u više navrata potvrđeno tijekom bilateralnih sastanaka naših najviših dužnosnika’, rekao je glasnogovornik MVPEI-ja Mario Dragun.

Rumunjski ministar vanjskih poslova Teodor Baconschi u intervjuu za dnevnik Adevarul u ponedjeljak prozvao je Njemačku i Francusku kao glavne krivce što Rumunjskoj opet prolongiran ulazak u Schengen, prenosi EUobsever. Rumunjsku su te dvije zemlje označile kao korumpiranu zemlju u kojoj caruje organizirani kriminal te joj zbog toga zapriječile ulazak u schengensku zonu.

'Pogledajmo, recimo, situaciju s Hrvatskom. Mi podupiremo daljnje proširenje EU-a na zemlje zapadnog Balkana, ali ne možemo prihvatiti da se to radi bez CVM-a sve dok je CVM nama nametnut kao uvjet', rekao je Baconschi dodavši u slabašno prikrivenoj prijetnji da bi mogli zaustaviti put Hrvatske u EU. CVM (Co-operation and Verification Mechanism) zaštitni je nadzorni mehanizam koji je Europska unija nametnula Rumunjskoj i Bugarskoj prilikom ulaska u Europsku uniju. Putem njega se nadzire borba tih zemalja s korupcijom i organiziranim kriminalom i time uvjetuje ulazak u Schengen.

U pismu Europskoj komisiji od prošloga mjeseca, njemački i francuski ministri unutrašnjih poslova naveli su da Rumunjska i Bugarske moraju učiniti značajan napredak u uvjetima zadanim CVM-om prije nego uđu u schengensku zonu. Za Hrvatsku se takav oblik nadziranja dosad nije spominjao jer Hrvatska ima znatno strože uvjete koje mora ispuniti u samim pregovorima (čitaj: Poglavlje 23 s kojim još uvijek muku mučimo).

Rumunjska prijetnja u ovom slučaju prije svega usmjerena je na Njemačku, a Hrvatska se tu našla kao kolateralna žrtva jer se ta zemlja percipira kako naš najveći prijatelj na putu u EU. Ipak, u teoriji, kaže se u tekstu EUobservera, Rumunjska bi mogla odgoditi cijeli proces hrvatskih pristupnih pregovora.

Hrvatska se, kao što je poznato, nada završiti pregovore tijekom mađarskog predsjedavanja, tj. tijekom prve polovice ove godine.
Nakon toga parlamenti zemalja članica i Europski parlament moraju odobriti i ratificirati pristupni ugovor. Ako sve bude išlo glatko, Hrvatska bi članica EU-a trebala postati 2013. godine.