POPUSTILI PRED MMF-om

Rumunjska povećala PDV s 19 na 24 posto

  • Autor: D.P.
  • Zadnja izmjena 27.06.2010 16:02
  • Objavljeno 27.06.2010 u 15:40
rumunjska prosvjed štrajk

rumunjska prosvjed štrajk

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Vlada u Bukureštu je odlučila da će PDV od 1. srpnja porasti za pet posto, sa 19 na 24 posto, kako bi ispunila zahtjeve Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o svladavanju javnoga deficita

Rumunjska se bori da tijekom ove godine zadrži javni deficit ispod 6,8 posto, koliko joj dopušta MMF koji planira dati toj zemlji pomoć od 20 milijardi eura.

Tako je, rekao je premijer Emil Boc, izbjegnuto rezanje mirovina, što je bilo odbijeno od strane Ustavnog suda. Nezadovoljni presudom, predstavnici MMF-a su najavili da će razmotriti nove okolnosti i uvjete obećane pomoći.

Director MMF-a za Rumunjsku Jeffrey Franks izjavio je da se nada da će Vlada u Bukureštu vrlo brzo ponuditi nove mjere štednje.

Koalicija stranaka centra koja vodi vladu dogovorila je novi paket povišice poreza kako bi pokušala spasiti aranžman s MMF-om.

Proglas Ustavnog suda je došao nakon akcije socijaldemokrata i liberala, u opoziciji, koji su se suprotstavili planovima vlade da smanji plaće javnog sektora za oko 25 posto, a mirovine za oko 15 posto, što je izazvalo burne reakcije građanstva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi