poruka iz Eu

Rumunjska će morati priznati gej brak sklopljen u Belgiji

11.01.2018 u 15:39

Bionic
Reading

Rumunjska bi trebala priznati belgijsko vjenčanje rumunjskoga državljanina i njegova američkog supruga i pustiti ih da žive u zemlji, rekao je pravni zastupnik Europske unije u četvrtak.

Države članice EU-a "ne smiju ograničavati slobodu boravka građaninu EU-a odbijanjem dozvole trajnog boravka njegovu ili njezinu partneru istog spola", ustvrdio je pravni zastupnik Melchior Wathelet prema izjavi suda.

Dvojica muškaraca živjeli su skupa u SAD-u prije vjenčanja u Bruxellesu 2010.

Dvije godine kasnije željeli su se preseliti u Rumunjsku, no vlasti su odbile izdati dozvolu boravka američkom suprugu, jer Rumunjska ne priznaje istospolne brakove.

  • +52
Split Pride: Hrvatska je donijela Zakon o životnom partnerstvu donijela 2014. godine, Rumunjska je među rijetkim državama EU koja to još nije učinila Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Par se žalio na odluku rumunjskim sudovima koji su se obratili Europskom sudu pravde za pomoć u tumačenju europskoga prava.

Europska pravila jamče slobodu kretanja državljanima EU-a i njihovim supružnicima bez preciziranja spola partnera, naglasio je Wathelet.

Wathelet je jedan od devetero pravnih savjetnika koji pružaju pravne savjete luksemburškome sudu. Suci slijede njihove savjete.

Vjerojatno će proteći sedam mjeseci prije donošenja presude.