USTANAK PROTIV HARAČA

Rujanski prosvjedi u sedam gradova

11.08.2009 u 13:49

Bionic
Reading

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera (SIK) i voditelj Županijskog ureda Hrvatske udruge sindikata (HUS) Bruno Bulić najavio je danas da će HUS u rujnu organizirati prosvjede u sedam gradova na kojima će članstvo i građani moći iskazati nezadovoljstvo odlukom Vlade o uvođenju novog poreza na plaće i mirovine.

Prosvjedi će se održati 9. rujna u Vinkovcima, 10. rujna u Osijeku, 11. rujna u Šibeniku, 12. rujna u Rijeci i Puli, 14. rujna u Splitu i 15. rujna u Zagrebu.

Bulić je na konferenciji za novinare kazao da je Vladina odluka o novom porezu na plaće i mirovine nepoštena, nesocijalna, vjerojatno i protuustavna, te da su njome napadnuti najsiromašniji slojevi društva.

HUS je uputio poziv Sindikatu umirovljenika Hrvatske i Matici umirovljenika Hrvatske da sudjeluju i prosvjedu, kao i udrugama mladih i svim građanima.

Bulić je rekao da u HUS-u još namjeravaju razgovarati i s predstavnicima SSSH-a, odnosno da je to jedina sindikalna središnjica s kojom žele surađivati te da se nada da će prihvatiti suradnju u organizaciji prosvjeda.

Ocijenio je da nije za očekivati da bi se prosvjedu pridružile druge sindikalne središnjice, kazavši da neke imaju brojno članstvo, ali da dobar dio tog članstva prima plaće iz državnog proračuna.

Bulić smatra da sadašnja Vlada ne može pronaći odgovor na aktualne probleme, da ekstraprofite ne oporezuje, a da je "haračem" napala najsiromašnije slojeve, a prijedlog za smanjenje plaća i u državnim tvrtkama koje su na tržištu i u izravnoj konkurenciji s privatnim tvrtkama ocijenio kontraproduktivnim i lošim.

Bulić je rekao k kako se nada da će, ako prosvjedi ne donesu rezultate, a Vlada ne povuče odluku o porezu na plaće i mirovine, ipak biti organiziran generalni štrajk ili veći prosvjedi na nacionalnoj razini.

Prosvjed uoči drugog čitanja zakona o plaćama u lokalnoj samoupravi

Odbor lokalne samouprave Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika najavio je danas da će pozvati sve lokalne službenike i namještenike na prosvjed uoči drugog čitanja prijedloga zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Prosvjed će se organizirati u svim lokalnim jedinicama pod motom "Za europsku Hrvatsku - državu ravnopravnih građana", navodi se u priopćenju odbora kojeg čine predstavnici više od 4.000 lokalnih službenika i namještenika učlanjenih u SDLSN,

Tijekom prosvjeda, kako se najavljuje, građanima i saborskim zastupnicima dijelit će se leci sa zahtjevom da se zaposlenicima lokalne uprave omogući pravo na sindikalno organiziranje i kolektivno pregovaranje kao u javnim i državnim službama.

U priopćenju se navodi kako su predloženim zakonom kolektivni pregovori o osnovici za plaće u lokalnoj samoupravi postali "nemoguća misija", jer je ona utvrđena u visini osnovice za plaće državnih službenika".

Zakon, napominje se, predviđa i stavljanje izvan snage svih odredbi kolektivnih ugovora i sporazuma kojima su propisana mjerila za plaće i naknade, čime se praktično sve relevantne odredbe kolektivnih ugovora poništavaju.

Lokalni službenici i namještenici traže da se njihovim sindikatima omoguće pregovori o plaći i uvjetima rada na način kako je Vlada utvrdila u Zakonu o osnovici plaće u javnim službama kojim se osnovica za plaće utvrđuje kolektivnim ugovorom zaključenim između Vlade i sindikata javnih službi.

To znači omogućavanje kolektivnih pregovora s poslodavcima na lokalnoj razini sukladno njihovoj ovlasti raspolaganja izvornim prihodima koje im garantira Zakon o potvrđivanju Europske povelje o lokalnoj samoupravi i Ustav RH, navodi se u priopćenju.

Najavljuje se da će SDLSN zatražiti i ocjenu ustavnosti i zakonitosti odredbi članka 80. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi da se plaće službenika i namještenika uređuju posebnim zakonom.

Odbor smatra da se pitanje ustavnosti i zakonitosti određivanja plaća lokalnih službenika i namještenika zakonom mora riješiti kao prethodno pitanje prije drugog čitanja i usvajanja predloženog zakona u Saboru.