bih

RS ubrzano formira vlast, predložen mandatar za novu entitetsku vladu

20.11.2018 u 11:29

Bionic
Reading

Nova predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je na tu dužnost stupila u ponedjeljak imenovala je već u utorak mandatara za sastav nove entitetske vlade najavivši kontiuitet vladavine stranke kojom već godinama neprikosnoveno upravlja predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik

Upravo je Dodik ranije ovog mjeseca najavio kako će novi entitetski premijer biti njegov čovjek od povjerenja Radovan Višković, a Cvijanović je to formalno i potvrdila predloživši za tu dužnost upravo njega.

Višković (54) je doktor prometnih znanosti, a u protekle četiri godine bio je predsjednik kluba zastupnika vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

'Novu vladu trebamo imati do kraja godine', kazala je Cvijanović ustvrdivši kako predloženi mandatar ima sve potrebne kvalifikacije za obnašanje dužnosti predsjednika entitetske vlade. Ustvrdila je kako neće imati težak posao jer je financijsko stanje u RS, tvrdi Cvijanović, potpuno stabilno.

Višković je najavio timski rad te također da kani razgovarati sa svim potencijalnim partnerima, a najavio je i preustroj entitetske vlade spomenuvši ukidanje ministarstva za izbjeglice, čije će djelovanje biti na razini vladina ureda.

Sukladno ranijem dogovoru Dodika i predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića, mjesto u novoj vlasti RS trebala bi imati i ta stranka, a njen član Davor Čordaš u protekle je četiri godine bio upravo ministar zadužen za izbjeglice.

Dodikov SNSD u novom parlamentu RS, koji broji 83 zastupnika, ima 28 mandata, no može računati na potporu još najmanje 15 do 20 zastupnika iz stranaka koje su mu i ranije bili koalicijski partneri, ali i nekih koji su izabrani kao kandidati oporbe a nakon izbora su pod nejasnim okolnostima napustili matične stranke i priklonili se vladajućoj većini.

Dodik je svojim lobiranjem praktično razbio Srpsku demokratsku stranku (SDS) kao lidera oporbe jer su neki njeni izabrani zastupnici u entitetskom parlamentu ali i u Zastupničkom domu parlamenta BiH odlučili postati dijelom vladajuće većine odnosno podržati SNSD.