DR. PROPAST U DAVOSU

Roubinijeva ratna prognoza: 2014. poput 1914.

23.01.2014 u 16:10

Bionic
Reading

Dok u mnogim krajevima svijeta traju pripreme za obilježavanje 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata, ekonomski analitičar i profesor na Stern School of Business u New Yorku Nouriel Roubini usporedbama 2014. i 1914. još jednom opravdao je svoj nadimak Doktor Propast, piše Business Insider

Roubini sudjeluje na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, odakle je danas poslao sljedeći tvit:

Mnogi govornici uspoređuju 2014. i 1914. kada je izbio Prvi svjetski rat & nitko ga nije očekivao. Crni labud u obliku rata između Kine & Japana?

Desetak minuta kasnije, tvitao je ovo:

Odjeci 1914: otpor protiv globalizacije, zlatno doba nejednakosti, rastuće geopolitičke napetosti, ignoriranje krajnjih rizika.

Roubini, koji je poznat po svojim bombastičnim upozorenjima i mračnim scenarijima, ovog puta izrazio je zabrinutost nakon što se skupu u Davosu obratio japanski premijer Shinzo Abe. On je sam upozorio da su Kina i Japan u 'sličnoj situaciji' u kakvoj su bile Britanija i Njemačka uoči Prvog svjetskog rata, piše Business Insider.

Iako je Abeov glasnogovornik opovrgnuo da je njegov šef mislio da je rat moguć ili neizbježan, japanski premijer rekao je da su povećana kineska ulaganja u vojsku izvor nestabilnosti u regiji. Osim toga, ponovio je i svoj poziv za uspostavom vojne 'vruće linije' između Tokija i Pekinga kako bi se izbjegao konflikt.

U svijetu trenutno postoje i drugi razlozi za veliku zabrinutost i usporedbu 2014. i 1914: građanski rat u Siriji i njegove posljedice po Bliski istok, kao i budućnost Irana u međunarodnoj zajednici. Aktualni prosvjedi u Kijevu i ukrajinska dilema između EU i Rusije potiče pitanja o sve snažnijoj Rusiji i kako će se Zapad s tim nositi, piše Business Insider.

Roubini je također spomenuo i otpore protiv globalizacije te zlatno doba nejednakosti, pri čemu je potonje postalo parola ovogodišnjeg Davosa i ključni je fokus američkog predsjednika Baracka Obame u njegovom drugom i posljednjem mandatu.

Možda 1914. ipak nije dobra poredba s današnjicom, piše Business Insider, nudeći kao alternativu 1848. i 1968: prva je godina revolucija širom Europe, a druga godina socijalističkih, komunističkih i studentskih prosvjeda u Americi, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i SSSR-u. Hoće li 2014. biti godina rastućeg otpora prema statusu quo i sve većim nejednakostima u plaćama i primanjima?

Prilikom povlačenja usporedbi s 1914. valja pak imati na umu poruku Josepha Nyea, bivšeg pomoćnika američkog ministra obrane: 'Među lekcijama iz 1914. je i ona da treba biti krajnje oprezan prema analitičarima koji povlače povijesne analogije, osobito one s daškom neizbježnosti. Rat nikada nije neizbježan, premda uvjerenje da on to jest može postati jedan od njegovih uzroka'.