AFERA KAMIONI

Rončević pao zbog knjige ulazaka u MORH

02.08.2009 u 08:51

Bionic
Reading

Knjiga ulazaka i izlazaka u zgradu MORH-a pokazala se vrlo dragocjenom u dokazivanju da su bivši ministar obrane Berislav Rončević i pomoćnik Ivo Bačić zlorabili položaj u nabavi 39 kamiona i oštetili državu za 10,2 milijuna kuna.

Naime, obojica su tvrdila da se nikome nije pogodovalo, da nisu kontaktirali sa predstavnicima Eurokamiona. Ali policajci su dokazali da su dva dana prije nego je donesena odluka o nabavi kamiona neposrednom pogodbom predstavnici te tvrtke bili na razgovoru kod Rončevićeva pomoćnika Bačića, piše Jutarnji list.

I sve je evidentirano, kad su ušli, kod koga idu i kad su izašli. To je bio samo kamenčić u mozaiku istrage koja je na kraju dovela do dosad najviše pozicioniranih državnih dužnosnika za koje se sumnja da su zlorabili položaj.

Policija je pokupila hrpu dokumentacije, a u nastavku istrage - ako ona bude otvorena obzirom da Rončević ima saborski imunitet - USKOK bi mogao, slijedeći trag novca na bankovnim računima, ustanoviti i gdje je završio višak od 10,2 milijuna kuna za koliko su prema navodima kaznene prijave Rončević i Bačić oštetili državni proračun.

Premijerka Jadranka Kosor jučer je izjavila da je 'notorna laž kako je sporni novac usmjeren HDZ-u za njezinu kampanju za Predsjednicu'.

U prvom natječaju koji je poništen, a koji je vodila Ojdana Žužul, vodilo se računa o svakoj pojedinosti, pa se između ostalog tražilo i mišljenje pravne službe može li se MAN natjecati obzirom da je bio u sporu sa MORH-om. Iz pravne službe je stigao pozitivan odgovor - smatralo se da MAN može sudjelovati u natječaju jer je njemački proizvođač bio taj koji je potraživao novac za neka prijašnja neplaćanja.

Nacrt kaznene prijave nakon dovršene istrage bio je gotov već u travnju, ali kako zakon nalaže da se prikupe i oni dokazi koji idu u prilog potencijalnim osumnjičenicima, istraga je nastavljena. Naime, Rončević i Bačić tvrdili su da je MAN-ova ponuda - koja je bila financijski povoljnija i ti su kamioni također ispunjavali NATO standarde - ispala iz igre jer kamioni njemačkog proizvođača nisu zadovoljavali tehničke specifikacije iz natječaja.

Zbog toga je na zajedničkom sastanku tužiteljstva i policije zaključeno kako to trebaju raščistiti stručnjaci pa je zatraženo vještačenje zagrebačkog Strojarskog fakulteta.

Kad je ono stiglo i kad je zaključak vještaka bio da MAN-ovi kamioni zadovoljavaju sve uvjete, za policiju i tužiteljstvo nije bilo dvojbe da su Rončević i Bačić počinili kaznena djela. I bili su uvjereni da bi u eventualnom sudskom postupku morali postići uspjeh. No, kao što je poznato, o 'slučaju kamioni' vodila se teška vladajućeopozicijska bitka.

Pokretanje istrage duže je vrijeme bilo blokirano unutar MORH-a, zbog veza Rončevića i Bačića s pojedincima iz tih službi. Pogotovo, tvrde istražitelji, unutar Vojne policije i Vojno-sigurnosne službe, ali i dijela MUP-a. Blokada je okončana promjenom zapovjedne strukture.