KAZNENA PRIJAVA ZA KAMIONE:

Rončević i Bačić sklopili štetni ugovor

30.07.2009 u 22:22

Bionic
Reading

Tijekom petka Ravnateljstvo policije podnijeti će kaznenu prijavu protiv Berislava Rončevića, saborskog zastupnika HDZ-a, bivšeg ministra obrane i Ive Bačića njegovog bivšeg pomoćnika u MORH-u

ZAGREB -Nakon višemjesečne istrage, u kojoj su sudjelovali MUP, USKOK I DORH, Vojna sigurnosna agencija (VSOA) i Vojna policija, kaznenu prijavu neće podići DORH, nego kriminalistički odjel MUP-a koji je i vodio cijelu istragu.

Kako doznaje Jutarnji list, Rončević i Bačić biti će osumnjičeni zbog sklapanja štetnog ugovora i manipulacija natječajem u 'aferi kamioni'.

Premda nismo doznali na čemu će se sve temeljiti kaznene prijave, izvori Jutarnjeg potvrdili su da je u prvom redu riječ o ugovoru s tvrtkom “Eurokamioni” koji je potpisan bez natječaja, te kojim je proračun RH oštećen za oko 10 milijuna kuna.

Nije isključeno, saznaje Jutarnji, da u kaznenoj prijavi bude i nekih dopuna tog kaznenog djela.

Kako je Ivo Bačić danas državni tajnik u MUP-u RH, on će biti postati najviše rangirani policajac optužen za kriminal od nastanka hrvatske države.

U trenutku podizanja prijave bit će automatski suspendiran, dok će Rončeviću biti zatraženo ukidanje saborskog imuniteta, o čemu će odlučivati saborski zastupnici na slijedećem zasjedanju. U tijeku je i pripremanje kaznenih prijava za vrh uprave HŽ-a i HEP-a, čime će MUP i USKOK započeti antikorupcijsku čistku u javnim poduzećima, teško kompromitiranim posljednjih mjeseci.

Istraga o korupciji u HŽ-u i HEP-u traje već duže vrijeme, budući da se policija i DORH još od lani bave nizom kaznenih prijava koje su protiv vlastite uprave podizali uposlenici tih javnih poduzeća. Kriminalistička obrada javne nabave u tim dvjema tvrtkama jedan je pravac istrage, dok su drugi pravci incidenti koji su obilježili rad uprave HŽ-a i HEP-a u posljednje vrijeme.

U slučaju HŽ-a riječ je o nesreći nagibnog vlaka u Kaštelima u kojoj je poginulo šest osoba, dok je u slučaju HEP-a riječ o milijunskim gubicima nastalim kupovinom skupe električne energije u prošloj godini, što se pokušalo prikriti lažiranjem bilanci za 2008 godinu.

Aferu 'kamioni' pokrenuo je u siječnju 2005. predsjednik Stjepan Mesić tijekom predizborne predsjedničke kampanje. Tada je izrazio sumnju u zakonitost nabavke 39 vojnih kamiona. Istog dana uzvratio mu je tadašnji ministar obrane Berislav Rončević ocijenivši Mesićeve riječi “tragikomičnim igrokazom jednog predsjedničkog kandidata”. Rončević se na tom nije zaustavio već je nekoliko dana kasnije optužio i načelnika Glavnog stožera generala Josipa Lucića da je otvoreno agitirao za skuplju ponudu tvrtke MAN.

Četiri godine kasnije u jasnost će dospjeti pismo generala Lucića predsjedniku Mesiću u kojem ovaj tvrdi kako ti kamioni vojsci nisu potrebni i da će stajati u garaži. Lucić je pred istražnim saborskim Povjerenstvom ustvrdio kako je to napisao u revoltu.

Berislav Rončević je ugovor vrijedan 34,4 milijuna kuna za 39 kamiona potpisao s tvrtkom Eurokamion u prosincu 2004. Rončević je pred saborskim istražnim povjerenstvom kazao da su jedino kamioni tvrtke IVECO odgovarali traženim uvjetima koje je postavio Glavni stožer te da je zbog toga direktno pregovarano s njihovim zastupnikom Eurokamion.