nuklearni sporazum

Rohani najavio da će Iran od nedjelje pojačati obogaćivanje uranija

03.07.2019 u 12:07

Bionic
Reading

Iran će od nedjelje početi povećavati razinu obogaćivanja uranija, najavio je predsjednik Hasan Rohani, što će sigurno izazvati osude međunarodne zajednice

'Gornja granica našeg obogaćivanja urana 7. srpnja više neće biti 3,67 posto', rekao je Rohani na sastanku vlade u srijedu.

Predsjednikove primjedbe u skladu su sa strategijom koju je Teheran istaknuo prošli mjesec, kad je rekao da će početi kršiti uvjete dogovora u dva dijela - osim ako druge potpisnice sporazuma ne ublaže posljedice sankcija.

Prvi je dio ostvaren u ponedjeljak kad su iranski mediji i međunarodni nuklearni inspektori objavili da su zalihe premašile limit od 300 kilograma, određen sporazumom.

Drugi dio, kako je Rohani ponovio u srijedu, jest povećati razinu obogaćivanja uranija iznad 3, 67 posto.

SAD se povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma prošle godine i nametnuo naftne i novčane sankcije. Nastavio je s pritiskom na Islamsku Republiku, uključujući premještanje vojne opreme u regiju.

'Mi smo bili, i sada smo, 100 posto predani nuklearnom sporazumu ... no to mora biti recipročno', istaknuo je Rohani u srijedu, zahtijevajući 'povratak logici, zakonima, priznatim sporazumima i rezolucijama UN-a'.