SPASONOSNA SPRAVA

Robot dirigirao operacijom u Vinogradskoj, u svega nekoliko minuta došao do tumora na mozgu

26.11.2020 u 23:37

Bionic
Reading

Iako se roboti u medicini koriste već 40-ak godina, mnogi još zaziru od ideje da ih operira doktor od čelika. No kombinacija robota i čovjeka pacijentima već ulijeva povjerenje, osobito kad se vide rezultati. U zagrebačkom KBC-u Sestre milosrdnice, popularnoj Vinogradskoj, prvi je put obavljena robotski navođena operacija na mozgu

Iako se pacijent ne vidi, kirurzi točno znaju u kojem dijelu mozga i koliko duboko se nalazi tumor.

'Robotska ruka je stavljena na poziciju i sada putem softvera i sa navigacijom se točno namješta trajektorij, odnosno smjer gdje će ući igla za biopsiju samog tumora', kaže neurokirurg u KBC-u Sestre milosrdnica Krešimir Rotim ekskluzivno za RTL.

Robot je u svega nekoliko minuta odredio koordinate za ulaz igle, što bi u standardnoj proceduri trajalo barem dva sata dulje.

'Mi smo pacijenta morali uspavati i nakon toga bi on išao na transportnom respiratoru na snimanje CT-a i nakon toga smo ga ponovo vraćali u salu i tak onda je počinjala procedura', govori anesteziologinja Inga Mladić Batinica.

Robot je kirurzima pomogao da kroz milimetarski otvor u lubanji, provuku iglu i odstrane dio stanica tumora. Za pacijenta to znači lakši i brži oporavak nego inače.

'Bio bi veći rez, znači radio bi se otvor na kosti veličine centimetar i pol, a ovo je puno komfornije, pacijent kad se probudi, ako sve bude u redu neće uopće znati da je bio na operaciji', jasno će Rotim, dodajući da je odličan osjećaj raditi s tim. 'Baš vrlo elegantno'.

A rezultat nakon 15-ak minuta posla - pet različitih uzoraka tumora prema kojima će se odrediti terapija. U sali koja izgleda poput high tech kino dvorane, ovo je glavni instrument.

Prvi put isprobani u Hrvatskoj

'Ovdje imamo robot koji sam automatski navodi mjesto na kojem se buši rupa u lubanju i uzima uzorak mozga, uređaj koji služi za to da bise sve napravilo određenim redoslijedom i na kraju upravljačka jedinica zapravo koja upravlja tim samim robotom', jasno će specijalizant neurokirurgije Filip Vrban.

Petnaestak minuta kasnije, u susjednoj dvorani, doktor Rotim isprobava još jedno robotsko čudo - naočale - mikroskop. Evo čemu služe.

'Ja mogu stajati u savršeno dobrom ergonomskom položaju, mogu stajati ovako ili ovako slika mi je uvijek ista'.

Prije su se kirurzi prilagođavali ogromnom mikroskopu namještenom iznad tijela, pa su ne rijetko i sami imali problema s kralježnicom, baš poput ovog pacijenta.

'Evo hernija je uklonjena, živac je potpuno slobodan, i taj čovjek više neće trpjeti bolove'.

I dok su u zapadnoj Europi već uobičajeni dio operacijskog inventara, ovi su roboti prvi put isprobani u Hrvatskoj, no tu su zasad - samo na posudbi.