HRVATSKI KVALIFIKACIJSKI OKVIR

Rijetko viđena scena u Saboru, oporba i vladajući složni oko zakona

02.07.2018 u 17:25

Bionic
Reading

Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru u ponedjeljak su u Saboru hvalili i vladajući i oporba ističući kako je riječ o jednom od ključnih reformskih instrumenata za usuglašavanje potreba tržišta rada i obrazovanja.

„Hrvatski kvalifikacijski okvir je najvažniji instrument za usuglašavanje potreba tržišta rada i obrazovanja pa su nam stoga ove izmjene iznimno važne”, rekla je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak predstavljajući izmjene i dopune Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru.

Zakonom se uređuju vrste kvalifikacija na svim razinama, dodatno se uređuje pridruživanje cjelovitih i djelomičnih kvalifikacija razinama Hrvatskog kvalifikacijskog okvira sukladno Odluci Ustavnog suda Republike Hrvatske.

Uvode se izmjene u povezivanju razina Hrvatskog kvalifikacijskog okvira s razinama Europskoga kvalifikacijskog okvira i s Kvalifikacijskim okvirom Europskog prostora visokog obrazovanja.

Dodatno se uređuje razrješenje predsjednika ili članova Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala, precizira se koncept Hrvatskog sustava bodova općeg obrazovanja u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Jasnije se uređuje uspostava sustava priznavanja i vrednovanja prethodnog učenja te propisuje donošenje Pravilnika o priznavanju i vrednovanju prethodnog učenja.

„U kojoj mjeri Hrvatski kvalifikacijski okvir omogućuje povezivanje s razinama kvalifikacija stečenih u Europi? Apsurdan je primjer da se jedan studij u Hrvatskoj ne priznaje, a istovremeno svi koji su završili taj studiji mogu se zaposliti primjerice na Akademiji za klinička istraživanja i laboratorijsku medicinu u Dublinu. Radi se o magistrima medicinsko laboratorijske dijagnostike”, rekao je SDP-ovac Željko Jovanović koji je pohvalio zakon kao ključan reformski element.

  • +5
Sjednica Hrvatskog Sabora Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Ministrica Divjak kazala je kako je upravo ta situacija u zakonu uvažena.

„Prepoznajemo u zakonu situaciju da kod reguliranih profesija kao što je ova, mora se ishoditi prethodno mišljenje središnjih tijela državne uprave koja je nadležna za odgovarajuću reguliranu profesiju. To će omogućiti da stvarno od početka i studenti i visoka učilišta budu spremni da znaju kako će se ta profesija prepoznati", kazala je Divjak.

SDP-ov Saša Đujić također je hvalio zakon. „Izjednačavanje stručnih i sveučilišnih studija, želim Vama osobno čestitati što ste se oduprli sveučilišnim lobijima koji su zadnjih godina sprječavali to izjednačavanje i radili veliku nepravdu velikom broju visokoobrazovanih ljudi”, rekao je Đujić.

HNS-ov Stjepan Čuraj pohvalio je nakanu da se sveučilištima ostavlja mogućnost da naši stručni specijalisti mogu pristupati i doktorskim studijima. „Jedini problem kad usvojimo zakon bit će u provedbi i glavama”, zaključio je Čuraj.