LISTERIOZA PRIJETI

Rijetka bakterija usmrtila dvije bebe u Splitu

26.08.2014 u 16:38

Bionic
Reading

Dvije prerano rođene bebe u svega dva tjedna u splitskoj bolnici umrle su od listerioze. Riječ je o oboljenju koje je iznimno rijetko u Hrvatskoj i svijetu, ali liječnici svejedno apeliraju na trudnice, djecu i starije osobe da koriste bolje termički obrađenu hranu, javlja Dnevnik Nove TV

'Treba naglasiti da je u trudnoći 20 puta češća nego van trudnoće. Dakle ista žena koja je u trudnoći imat će 20 puta veće šanse da ju dobije', objasnio je prof. dr. sci. Deni Karelović, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC Split.

Od 700 uzoraka u laboratoriju u Splitu niti jedan nije bio pozitivan. Iako je riječ o najotpornijoj bakteriji koja se nalazi posvuda, iznimno mali broj osoba obolijeva.

'Ona izgleda poput gripe, sa jednom dugotrajnom vrućicom. A ponekad osoba može imati probavne simptome', rekla je mr.sc. Diana Nonković, specijalistica epidemiologije i voditeljica Službe za zaraznu epidemiologiju ZJZ SDŽ.

Upravo zato važna je pravilna prehrana, apeliraju nutricionisti.

'Ne bi trebalo koristiti nepasterizirano mlijeko ukoliko ne znamo porijeklo i ne znamo zdravstvenu ispravnost, a opanost je i povrće koje je počelo truliti', kazala je nutricionistkinja Olja Martinić
Ljeto je, poručuje, najopasnije za većinu bakterija i osoba sa slabim imunitetom.

'Ukoliko hranu tek pripremimo onda bi ju trebali odmah konzumirati i odmah staviti u hladnjak. Ako želimo nešto podgrijati, onda bi to trebalo učiniti do točke ključanja kako bi smanjili mogućnost bakterijskih infkecija', savjetuje Martinić.