PREDAVAO U CRKVENIM ŠKOLAMA

Riječki makro nije vjeroučitelj, već psiholog

02.05.2013 u 21:17

Bionic
Reading

Medijski skandal o 53-godišnjem vjeroučitelju, kazneno gonjenom zbog podvođenja, izazvao je pobunu u Rijeci i uzdrmao je crkvene krugove. Reagirala je i predstojnica Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije koja izričito tvrdi da zbog podvođenja nijedan vjeroučitelj nije pod policijskom istragom

Kratka policijska vijest o podnošenju kaznene prijave protiv 53-godišnjaka iz Rijeke zbog podvođenja bila je štura sve dok Novi list nije objavio, a mnogi hrvatski portali prenijeli, da je riječ o vjeroučitelju.

Ksenija Rukavina Kovačević, predstojnica Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije, u priopćenju je izrazila zgroženost zbog, kako je navela, neprofesionalnog iznošenja neprovjerenih informacija:

'U ime Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije, koji se brine o 113 vjeroučiteljica i vjeroučitelja laika koji rade u 52 osnovne i 29 srednjih škola na području Riječke nadbiskupije, kao i u ime sveukupnog broja ovih časnih i vrijednih ljudi (tu su još i vjeroučitelji svećenici, redovnici i redovnice), izražavam zgroženost takvim neprofesionalnim i neetičkim činom iznošenja neprovjerenih informacija o čovjeku koji zapravo nikada nije obnašao vjeroučiteljsku službu niti je završio teološki studij niti ima ikakve veze s prenošenjem vjerskih istina u bilo kojoj odgojno-obrazovnoj ustanovi, a kojega se u ovom tekstu pod snažnim moralnim objektivom predstavlja kao 'riječkog vjeroučitelja'. Ove su laži i klevete pokušale nanijeti trajnu ljagu na vjeroučiteljsku službu u Katoličkoj crkvi i dovesti u pitanje vjerodostojnost svih tih osoba koje u ime te iste crkve prenose općeljudske i kršćanske vrjednote djeci i mladima.'

Doznajemo da je Riječanin, kojeg su policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske kriminalistički istražili, 53-godišnji D. M. (ime poznato redakciji). Policija dakako, ne otkriva njegov identitet i zanimanje ni izvor prijave, a utvrdila je da je 53-godišnjak od rujna 2012. do travnja ove godine organizirao pružanje seksualnih usluga ženske osobe na području Primorsko-goranske županije te ga zbog kaznenog djela prostitucije kazneno prijavila Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci.

D. M. je profesor psihologije koji je do 2006. predavao u riječkoj Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji i u Pazinskom kolegiju, srednjim školama s pravom javnosti kojima su osnivači crkvene institucije. Objavljivao je svoja razmišljanja u kršćanskim časopisima, a kao psiholog posebno se bavio bračnim odnosima te je pisao za Narodni zdravstveni list. 'U braku treba mijenjati sebe' samo je jedan od njegovih naslova, a žena koju je podvodio bila je, zanimljivo, udana.

Ona je seksualne usluge naplaćivala do 100 eura, no u cijeloj se priči pojavio i klijent 40-ih godina, koji u ovom trokutu nije ništa zarađivao, ali je počeo ucjenjivati prostitutku njihovim snimljenim fotografijama. Možda je stoga upravo ona, kako njezin 'posao' ne bi bio javno razotkriven, otišla na policiju i prijavila ucjenjivača, koji je, kao i ona, zasad nekažnjen.