JESU LI SE SVRSTALI?

Ribić ljut na DIP: Ovo je vilajet, a ne država

14.05.2013 u 15:46

Bionic
Reading

Sindikati javnih i državnih službi, njih 15, od sutra do petka 17. svibnja provode referendum na kojem pozivaju svoje članstvo da se izjasni o sudjelovanju u štrajku i blokadi sustava do ispunjenja zahtjeva. Od prosvjednih aktivnosti, najavljenih za dan predizborne šutnje, u subotu, na Trgu sv. Marka, ipak su odustali

Uz podsjećanje da izborna šutnja traje od završetka promidžbe u petak u ponoć, pa sve do zatvaranja birališta u nedjelju, Državno izborno povjerenstvo (DIP) je upozorilo da na eventualnom mirnom prosvjedu ne smiju sudjelovati sudionici lokalnih izbora. Osim toga, navode u DIP-u, svako spominjanje Vlade i ministara koji pripadaju političkim strankama koje sudjeluju na lokalnim izborima, stranaka i kandidata, ali i upućivanje na glasanje za ili protiv određenih opcija predstavlja povredu izborne šutnje.

'Odgovor DIP-a je jako pristran odgovor i neshvatljiv u dijelu u kojem se govori o tome da bi se kršenjem izborne šutnje tumačilo i svako spominjanje članova Vlade bez obzira jesu li kandidati. To je politički pristrano, neprihvatljivo i nelogično, a dio odgovora u kojem nas se upućuje da održavanje skupa u bilo kojem drugom vremenu nije kršenje izborne šutnje – smiješan', prokomentirala je Mirela Bojić iz Matice hrvatskih sindikata.

Takav je odgovor Vilim Ribić, predsjednik te sindikalne središnjice, ocijenio riječima da je to 'dokaz da živimo u vilajetu, a ne u državi'. 'Ništa ne funkcionira osim onako kako hoće politika, volja i moć pojedinaca. To nije država nego vilajet, jer u državi vladaju načela, principi i zakoni', ponovio je Ribić.


Kolega mu iz Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec najavljuje da će pomno pratiti što u vrijeme izborne šutnje pišu mediji, najavivši prijavu svakoga komu 'nađe riječ Vlada ili ime nekog ministra'. 'Kazne su od 3.000 do 500.000 kuna za tako težak prekršaj, pa neka vam dan izborne šutnje bude kao nekad – muzika iz našeg studija', najavio je Mihalinec.

'Vlast ne zna komunicirati'

Sindikalni vođa Vilim Ribić dao je potporu zaposlenicima u Croatia Airlinesu ocijenivši kako se 'ljudi bore za svoja prava s vlašću koja ne zna komunicirati sa sindikatima. Oni su velika vlast i velika moć te vladaju nad ljudima umjesto zajedno s ljudima. Ne mogu im lomiti plaće za pola, a nisu ni radnici bez razuma, jer imaju interes da zaštite radna mjesta i kompaniju u kojoj rade. Očito je problem u komunikaciji i razgovorima, kao i s nama', rekao je Ribić.

Potvrdio je i da je 11 sindikata državnih i javnih službi uputilo dopis Vladi kojim otvaraju socijalni spor, zahtijevajući hitan sastanak s predstavnicima Vlade kako bi i otklonili taj spor. 'Ukoliko sastanka ne bude, ne odazovu se ili ne usuglasimo stavove, nastavit ćemo sa svim akcijama za koje nam članovi daju mandat. O tome kako ćemo blokirati sustav, a to bi Vlada i ministri htjeli znati, obavijestit ćemo javnost kad krenu blokade', obećao je Mihalinec uz podsjećanje na sindikalne zahtjeve – 'prestati s rušenjem cijene rada, povrat otetog i čvrsta jamstva da se neće posezati u plaće'.

Bez obzira što su odustali od subotnjeg prosvjeda, 15 sindikata će u iduća tri dana ipak provesti referendum o ispitivanju spremnosti članova sindikata na sudjelovanje u daljnjim sindikalnim akcijama. Referendum će biti proveden u prosvjeti i znanosti, zdravstvu, poreznoj upravi, carini, policiji, vojsci, državnoj upravi, kulturi, sustavu mirovinskog osiguranja…

Referendumsko pitanje glasi: 'Hoćete li osobno sudjelovati u štrajku i blokadi našeg sustava do ispunjenja zahtjeva u vremenu, opsegu i načinu na koji će to organizirati vaš sindikat zajedno s drugim sindikatima javnih i državnih službi?'

'Ukoliko Vlada jednog dana uvede radnu obvezu, onda je to nasilje nad pravom za štrajk. Dalje ćemo se boriti na međunarodnim forumima', najavio je sindikalist Ribić.

Akcijama koje će uslijediti, ukoliko dobiju potporu članstva, žele ukazati na potrebu vraćanja svih oduzetih i umanjenih naknada, dodataka na plaću i koeficijenata u dogovorenim rokovima, ali i povlačenje zakona kojima su derogirani kolektivni ugovori i dogovor o prijelaznom rješenju.