10. sabor

Ribić i Pervan odlaze u mirovinu, novi čelnik Nezavisnog sindikata znanosti je Tvrtko Smital

02.07.2022 u 20:59

Bionic
Reading

Nezavisni sindikata znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) na subotnjem je Saboru u Zagrebu za novog je predsjednika izabrao Tvrtka Smitala, a biralo se i 28 članova Velikog vijeća, ključnog političkog tijela Sindikata

U radu 10. Sabora Sindikata sudjelovalo je 208 predstavnika sa 133 sindikalne podružnice. Kako navode u priopćenju, Sindikat je prihvatio znanstvenu i obrazovnu politiku te ocijenio kako Nacrt Zakona ne odgovara adekvatno na većinu problema u radu sustava i pokazuje manjak političke smjelosti u upravljanju sveučilištima i na planu zaštite akademskih prava i sloboda. Prihvaćena je i rezolucija o narušavanju akademskih sloboda i zloupotrebi autonomije u kojoj Sindikat izražava duboku zabrinutost stanjem na Sveučilištu u Zagrebu.

Sabor Sindikata zabrinut je i zbog neprihvatljive intencije prekarizacije radnog odnosa asistenata pa je odlučio čvrsto se zauzeti za zaštitu položaja i radnog odnosa asistenata. U Rezoluciju o nemoći politike i društva u zaustavljanju iseljavanja stanovništva smatra kako hrvatske političke elite nemaju adekvatne odgovore, a umjesto rješavanja problema bave se pronalaženjem opravdanja. Traži se, kako navode, aktivna vanjska politika radi stvaranja bloka zemalja koje se susreću s istim problemom te inzistiranje na pravednom rješenju unutar EU.

  • +15
Sabor Nezavisnog sindikata znanosti Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandzic

U Rezoluciju o izjednačavanju prava i odgovornosti članova i nečlanova Sindikata naglašeno je da prava iz kolektivnog ugovora u istoj mjeri pripadaju svim radnicima. Sindikat traži i ujednačavanje prava i troškova svih zaposlenika na tragu mnogobrojnih i raznovrsnih međunarodnih iskustava najnaprednijih demokratskih zemalja. Dosadašnji glavni tajnik Sindikata, Vilim Ribić, zbog odlaska u mirovinu nije se kandidirao ni za jednu funkciju u Sindikatu, kao ni dosadašnji predsjednik Sindikata, Petar Pervan.