nisu sretni

Sindikati zavapili: Povećanje plaća od četiri posto nam nije dosta, uz ovu inflaciju primanja su nam se smanjila

27.04.2022 u 09:38

Bionic
Reading

Nakon 13 neuspjelih pregovora sindikata i Vlade napokon je postignut dogovor o porastu osnovice plaće od 1. svibnja

Osnovica plaća porast će od 1. svibnja za četiri posto, a novi pregovori o daljnjem povećanju osnovice održat će se početkom jeseni.

Nakon 13 neuspjelih krugova pregovora, taj su dogovor u utorak postigli Vlada i predstavnici sindikata javnih i državnih službi postigli. Porast osnovice plaće od 1. svibnja u radijskoj emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' komentirali su Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata, Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata zdravstva i medicinske skrbi te pomoćnik ministra rada Dražen Opalić.

Matica hrvatskih sindikata tražila je od premijera Andreja Plenkovića odgovore nakon što su odbijeni njihovi argumenti zašto plaće trebaju rasti..

'Nije nas se čulo, nismo dobili kontraargumente niti objašnjenja zašto ne bi trebale. Kao da postoje neki konspirativni motivi koje ne smijemo saznati. I u tom trenutku smo tražili arbitra, nakon puna četiri mjeseca', rekao je Ribić.

Tekst kolektivnog ugovora dodatno će usklađivati, a potom može na potpisivanje. Opalić je pojasnio da je dogovoreno dva posto sada i dva posto u drugom dijelu godine.

'Zadnji tjedan u rujnu, kako je rekao predsjednik Vlade, vidjet ćemo ekonomsko-socijalne okolnosti na jesen, nakon turističke sezone. Vidjet ćemo kakva će biti situacija u okruženju i onda možemo razgovarati o eventualnim korekcijama za ovu godinu, a onda polako dolaze pregovori za 2023. godinu', rekao je Opalić.

Rezultatima pregovora nije zadovoljan Topolnjak, premda se slaže da je trebalo doći do kompromisa.

'Ono što je za naše radnike sad najbitnije je da su dobili nekakvo povećanje plaće iako je ono premalo. Moram naglasiti, kako sam i jučer rekao premijeru, da jedna Vlada, koja je poslodavac, ima zaposlene koji imaju manje plaće od minimalne. Našim se radnicama u sustavu zdravstva, koje čiste bolnice, rublje, pomoćnim radnicama u kuhinji – koje imaju minimalnu plaću – ako nemaju više od 20 godina staža, neće povećati plaća s ovih četiri posto', ustvrdio je Topolnjak.

S njime se složio Opalić te dodao da se mora najaviti prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu kojim će se to korigirati.

'Tako će svi ti namještenici koji imaju do minimalne plaće od 1. siječnja svi dodaci na plaću, uključujući i dodatak za mirovinski staž, će ići na minimalnu plaću', kazao je Opalić.

Sindikati su pristali, barem većina prema Ribićevim tvrdnjama, koji je pritom istaknuo da razlog za potpisivanje postoji – da se ljudima barem malo poveća plaća. No, uz ukupna ekonomska kretanja i inflaciju od 7,3 posto, kaže da je to apsolutno nedostatno.

'To znači, de facto, smanjivanje realne plaće. Mi smo dogovorili 4 posto od 1. svibnja, kad to razvučete na cijelu godinu dobijete 2,3 posto. Znači, imate pad realne plaće za punih 5 posto. I to je konkretan rezultat ministra financija, on je taj koji oblikuje poziciju', rekao je Ribić.