PROMJENA KLIME I STANIŠTA

Ribe se zbog zatopljenja sele 200 km sjevernije

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.02.2009 16:58
  • Objavljeno 13.02.2009 u 16:58
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Globalno zagrijavanje će do sredine stoljeća primorati ribe u oceanima da se premjeste više od 200 kilometara prema polovima, predviđa studija koja je obuhvatila više od 1000 vrsta riba i morskih beskralješnjaka

OSLO - Zemlje u tropskom području će vjerojatno pretrpjeti najveće štete zbog seobe komercijalnog ribljeg fonda sjeverno i južno pred zatopljavanjem mora, kaže se u studiji. Aljaska, Grenland i nordijske zemlje najviše će se okoristiti tom migracijom ali će se istodobno smanjiti fond sadašnjih vrsta riba u sjevernim morima.

"Zbog promjene klime mnoge vrste promijenit će svoja staništa", rekao je William Cheung s kanadskog sveučilišta Britanske Kolumbije i engleskog sveučilišta East Anglia koji je glavni autor studije.

"Ribe će u prosjeku mijenjati svoja staništa za više od 40 kilometara u desetljeću tijekom idućih 50 godina", rekao je agenciji Reuters u vezi sa studijom koja će biti predstavljena na skupu u petak u Chicagu. Izvješće objavljuje časopis Fish and Fisheries.

On je rekao da je ova studija, napisana sa znanstvenicima iz SAD-a, prva napravila model utjecaja klimatskih promjena na više od 1000 vrsta, kao što su haringe, tune, morski psi i škampi.

"Tropske zemlje pretrpjet će najviše šteta zbog smanjenja ulova", rekao je Cheung. Sveukupno, rekao je Cheung, ukupan broj riba u svjetskim oceanima unatoč migracija neće se mnogo mijenjati. "To je više kao preraspodjela ulova", rekao je.

Studija je napravila računalne modele kretanja 1066 vrsta, 836 riblji i 230 vrsta beskralješnjaka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi