JAKOVINA OTVORIO 'CROFISH' U UMAGU

'Ribarstvo više nije trinaesto prase'

Jakovina i Čačić

Jakovina i Čačić

Izvor: tportal.hr / Autor: Konstanca Mitrović

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina sa suradnicima su u posjeti Umagu, koji danas proslavlja Dan grada. Ministri su prisustvovali Svečanoj sjednici Gradskog vijeća u Pučkom otvorenom učilištu, nakon čega su u pratnji domaćina župana i predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića te SDP-ovog gradonačelnika Umaga Vilija Bassanesea, posjetili umaški Crofish

'Gotovo milijardu i dvjesto milijuna kuna imamo u IPARD-u. Očekujem da će to povlačenje sredstava biti puno veće nego dosad', kazao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina otvarajući 7. međunarodni sajam ribarstva i ribarske opreme u Umagu.

Ministar Jakovina istaknuo je da njegovo ministarstvo očekuje puno posla, ponajprije na Planovima upravljanja i izradi Strategije ribarstva, no i da je, kako veli, iako je 'slavonski ministar', složio najbolju ekipu. Naveo je, kako je do sad samo pet tisuća hektara državnog poljoprivrednog zemljišta stavljeno u funkciju, a19 tisuća ha još nije.

Istarski župan Ivan Jakovčić podsjetio je da je u suradnji s trima talijanskim regijama prije desetak godina počeo međunarodni program Adrifish i, kako reče, premda je bilo dosta otpora dogodio se još jedan projekt Connect, koji je rezultirao sajmom ribarstva i ribarske opreme Crofish.

'Umag je opravdao povjerenje i pokazao se kao najznačajniji sajam ribarstva na Jadranu', kazao je Jakovčić. U direktnom obraćanju nazočnim ministrima, Jakovčić je poručio Vladi da 'ne očekuje puno, nego sve', odnosno da očekuje njezin maksimalni angažman i to ne samo na području ribarstva, nego i na drugim za Istru važnim programima.

'Situacija u hrvatskom ribarstvu nije bajna, iako je ulov za 20 posto veći nego što je bio, no nažalost, taj veliki skok ne prati i financijski efekt, zbog nepostojanja tržišnog gospodarstva', kazao je danas u Umagu pomoćnik ministra poljoprivrede Miro Kučić. Istaknuo je da ključni zadatak ministarstva izraditi Planove upravljanja, koji bi u nacrtnoj verziji bili gotovi do 30. lipnja ove godine, kako bi ih potom sa svim akterima razmotrili i mogli doraditi.

Tržište ne funkcionira, moram priznati, jer smo krenuli krivim putem – od burzi, a nismo prvo osigurali ono što čini infrastrukturu, poput iskrcajnih mjesta i slično', kazao je Kučić. Napomenuo je kako je teško stanje u ribarstvu djelom rezultat 'krivo vođene ribarske politike koju i EU priznaje da je kriva', no i da se nalazimo 'u jednom vrlo nezgodnom momentu, kad usklađujemo akte i to moramo učiniti do 2013., znajući da će 2014. EU to mijenjati'.

'Smatram, a drugi put sam u ovom ministarstvu, da ribarstvo više nije 13. prase što dokazuje da smo u proračunu za ovo ministarstvo planirali više novca nego prije. Dug je Vlada preuzela i održat će obećanje, no kako će biti u 2013. godini? Bit će onako kako će biti u EU', kazao je Kučić napomenuvši kako ribare treba za to pripremiti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi