10 MILIJUNA EURA

Ribari Bujštine traže odštetu od EU

ribar ribari mreža kali

ribar ribari mreža kali

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Andrija Lučić

Predsjednik Udruge profesionalnih ribara Mare Croaticum Daniele Kolec uputio je Europskoj komisiji otvoreno pismo u kojem traži deset milijunsku odštetu za ribare s područja Bujštine.

'Nedavno smo s nevjericom pročitali da će EU Slovenskim ribarima platiti odštetu od dva milijuna eura, budući da ne mogu ribariti u teritorijalnim vodama Hrvatske. Kada se čulo za tu odštetu, mislili smo da će iz nekog razloga Hrvatska morati obeštetiti Sloveniju, ali kako nam kažu naši politički predstavnici, odšteta se isplaćuje iz ribarskih fondova EU.

Ovakva situacija nam je olakšala naše buduće traženje, jer kada Hrvatska uđe u EU, onda će hrvatski ribari tražiti od EU ili Slovenije ili Italije, nama je svejedno, tristo milijuna eura odštete radi devastacije ribljeg fonda u gospodarskome pojasu Republike Hrvatske.

EU je sa svojom kolonijalističkom politikom i krivim ribarskim zakonima opustošila Jadran i nije dala šansu Hrvatskoj da zaštiti riblji fond koji je ovih zadnjih desetak godina, od kada talijanska i slovenska flota rade prema vašim propisima, opustošen. Danas se radi toga svi ribari Jadrana, a naročito hrvatski koji su ni krivi ni dužni za takvo stanje, nalaze se u velikim financijskim problemima', kaže Kolec u uvodu pisma naslovljenog na Mariu Damanakis.

No osim izražavanja nezadovoljstva, Kolec kao pravi razlog pismu Europskoj komisiji navodi Sporazum o malograničnom prometu i suradnji (SOPS) između Hrvatske i Slovenije. 'Ovoga trenutka tražimo da se ribarima Bujštine (Savudrija, Umag, Novigrad), koji su obuhvaćeni SOPS-om, odmah isplati deset milijuna eura. Odštetu tražimo radi toga što nam je Slovenija onemogućavala slobodno ribarstvo na teritoriju Republike Hrvatske', piše Kolec, navodeći potom politička zbivanja vezana za SOPS od '97 do 2001. godine.

'Mi hrvatski ribari SOPS i odustajanje od gospodarskog pojasa nismo nikad prihvatili, pa nećemo ni sad jer Slovenija traži ono što joj povijesno nikada nije pripadalo, nije se ponašala kao dobar susjed, iskrivila je povijest na ovim prostorima i ucjenjuje', nabraja optužbe na račun susjeda Kolec, dodajući i da su ribari 2001. vratili SOPS-ove dozvole tadašnjem premijeru Račanu.

U pismu, koje podržavaju i kolege iz ribarskih udruga Naše more i Istarski ribar, od Europske komisije se traži i još dodatnih pet milijuna eura radi toga što Slovenija u svom morskom pravilniku, kako navodi Kolec, 'stavlja svoje ribolovno more debelo u teritorijalno more republike Hrvatske'.

'Nadalje, kada bude riješena granica, ako EU i dalje bude inzistirala na SOPS-u, a pretpostavljamo da hoćete, jer niste isplatili bez veze odštetu Slovencima, tražimo da se svakome hrvatskome profesionalnome ribaru isplati 100.000 EU godišnje radi toga što se stranim ribarima dopušta ribariti u teritorijalnome moru RH, što je inače protivno Zajedničkoj ribarskoj politici i preporukama EU', još jednim zahtjevom zaključuje pismo Europskoj komisiji, napomenuvši da, su hrvatski ribarski pregovori s EU vođeni u potpunoj tajnosti, bez suradnje i informiranja ribara, pa stoga ne očekuju 'nikakvu povoljnu soluciju oko granice sa Slovenijom, kao ni ribarstva'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi