ZELENA AKCIJA VS. MINISTARSTVO

'RH krši Konvenciju UN-a o pristupu informacijama'

07.10.2009 u 09:49

Bionic
Reading

Predstavnici Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva potvrdili su prošli petak da Ministarstvo neće odustati od prekršajnog postupka protiv Zelene akcije, a ni Vlada RH se još uvijek nije očitovala o cijelom slučaju. Izgledno je stoga da će se Zelena akcija morati na sudu braniti od optužbe Ministarstva prema kojoj udruzi, u najgorem slučaju, prijeti novčana kazna u ukupnom iznosu i do 800.000 kuna

ZAGREB - Na inicijativu Ureda za udruge Vlade RH, predstavnici Zelene akcije susreli su se u petak s predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša i ponovili zahtjeve da se povuče optužni prijedlog te da se sankcioniraju politički odgovorni za ovakav svjesni pritisak na udrugu. Predstavnici Ministarstva izjavili su, međutim, da neće odustati od daljnjeg prekršajnog postupka, priopćila je Zelena akcija.

Dosad su Zelenoj akciji javnu podršku pružile brojne udruge civilnog društva iz Hrvatske, ali i inozemstva. Među njima je i udruga Justice and Environment (J&E) koja smatra da takvim postupanjem državnih tijela RH krši odredbe Arhuške konvencije, što ju je ratificirala 2007. godine, te je time otvorena mogućnost pokretanja postupka protiv Hrvatske pred međunarodnim tijelima. 

Arhuška konvencija je UN ECE konvencija o pristupu informacijama, sudjelovanju javnosti u odlučivanju te pristupu pravosuđu u pitanjima okoliša, prema kojoj nevladine organizacije igraju izuzetno važnu ulogu pri donošenju odluka o pitanjima okoliša, pri upoznavanju  javnosti s njima, ali i pri upozoravanju tijela javne vlasti na probleme. Te organizacije su pod zaštitom Konvencije i njenih provedbenih mehanizama prema čl 3. st. 8. Konvencije.

Pravnici iz J&E-a smatraju da, kad udruge poduzimaju direktne akcije da bi stavile probleme okoliša u centar pažnje, ne rade ništa drugo nego jednostavno ostvaruju svoja prava predviđena Konvencijom. Takve akcije mogu imati različite oblike, ali sve su u cilju bolje zaštite okoliša i učinkovitijeg donošenja odluka. No ako su udruge zbog takve aktivnosti kasnije kažnjene, progonjene ili uznemiravane na bilo koji način,  npr. prijavljene za prekršaj nadležnom sudu, takav postupak tijela javne vlasti je jasno kršenje ljudskih prava i nepoštivanja Arhuške konvencije.

Iz J&E-a smatraju da, osim što je potpuno pogrešno, takvo postupanje Ministarstva može dovesti i do pokretanja postupka protiv Hrvatske pred Odborom Arhuške konvencije koji prati usklađenost potpisnica Konvencije s njenim odredbama (UN ECE, Ženeva), pa i postupka pred Europskim sudom za ljudska prava.