JURATOVIĆ IZ BUNDESTAGA

'RH će institucionalno biti u EU, ali tržišno će ovisiti o regiji'

18.03.2013 u 09:31

Bionic
Reading

Sredinom travnja hrvatski pristupni ugovor naći će se na dnevnom redu Bundestaga. Iako su od nekih dužnosnika CDU-a stigle ideje o postpristupnom monitoringu, zastupnik SPD-a i potpredsjednik zajedničkog Odbora Njemačke i Hrvatske Josip Juratović, u to ne vjeruje. Razgovarali smo o ulasku Hrvatske u Europskoj uniji, odnosima između dvije zemlje i borbi protiv gospodarske krize iz njemačke i hrvatske perspektive

Često nazivan hrvatskim 'gastarbajterom' u njemačkom Bundestagu, Josip Juratović već se 20 godina nalazi u vrhu njemačke politike. Socijaldemokrat, rodom iz Koprivnice, pažljivo prati sve vijesti iz Hrvatske i veseli se raspravi o Ugovoru o pristupanju. Nakon posljednjeg izvješća Europske komisije, jesenas, dužnosnici CDU-a, sve do predsjednika Bundestaga izjavljivali su da Hrvatska nije spremna.

'Tada se malo rasplamsao požar, rekao bih. Ali vrlo brzo smo ga ugasili, prije svega, brzom reakcijom hrvatskih političkih aktera, reakcijom hrvatske ambasade ovdje u Berlinu koja je odlično odradila svoj posao, a rekao bih i malom zaslugom moje malenkosti', rekao nam je Juratović.

Danas, tvrdi, situacija nije takva.

'Tako da nemam osjećaj, a dobro znam parlament i dobro znam ljude koji su akteri svih frakcija, mislim da neće biti nikakvog problema, da su svi složni da Hrvatska treba ući i da će ratifikacija pozitivno proći", kaže Juratović svjestan da Hrvatska još ima neke slabe točke. Uvjeren je da to neće biti dovoljno onima koji traže monitoring nakon 1.srpnja.

'Logično, uvijek ima problema što se tiče jačanja pravne države, borbe protiv korupcije, tu ima određenih nedostataka, ali svi imamo osjećaj da Hrvatska ozbiljno radi na tim stvarima i da će se to riješiti. Hrvatskim se građanima 1. srpnja neće puno promijeniti, bit ćemo malo bliže', kaže SPD-ov zastupnik uz poruku: regiju ne smijete zapostaviti.

'Zašto stalno govorim o regiji? Zato što je sigurno institucionalna budućnost Hrvatske u Europskoj uniji, ali ekonomski, tržišno, bit će uvijek usko vezana uz regiju i zato je ta regionalna suradnja jako bitna.'

Znam da se Hrvatska teško bori s nezaposlenošću, posebno mladih, nastavlja Juratović. U Njemačkoj je, priznaje, gospodarsko stanje dobro, nezaposlenost niska, iako nije sve baš onako kako izgleda na papiru.

'Mora se ipak to malo bliže pogledati. Od 41 milijuna zaposlenih samo 29 milijuna plaća porez i socijalna davanja. Dakle, vrlo je velik broj onih koji imaju toliko malu plaću da su, ne samo oslobođeni socijalnih davanja, već oni moraju primati socijalnu pomoć da bi preživjeli', objašnjava Juratović.

Njemačku suzdržanost prema euru i problemima s Eurozonom pripisuje i Angeli Merkel

'Slika koju predstavlja Merkel ostavlja dojam da Njemačka financira nedostatke Europske unije. Istina je ta da su Njemačka i njena ekonomija najveći korisnici eura, i kada te valute više ne bi bilo njemačka bi ekonomija bila u velikim problemima'.

Hrvatskoj poručuje da je Europa 'dobra stvar', naročito za mlade. 'Pripremite se, zvaršite reforme i uzmite novac iz fondova', savjetuje nam Juratović i poručuje da ne bi bilo loše i da se izradi nacionalni strateški plan, koji bi podržale sve političke opcije i u kojem bi stajalo što Hrvatska u Europskoj uniji želi danas, sutra ali za 20 godina.