PARAFISKALNI NAMETI

Režu se spomenička renta i ZAMP

03.01.2014 u 10:17

Bionic
Reading

Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture rekorderi su po broju preostalih 239 parafiskalnih nameta koji su na redu za smanjivanje ili ukidanje tijekom ove godine.

Prema Registru parafiskalnih nameta Ministarstvo poljoprivrede ima čak 69 različitih nameta koji opterećuju gospodarstvo s 1,5 milijardi kuna, dok je u nadležnosti Ministarstva prometa 44 nameta u ukupnom iznosu od 2,2 milijarde kuna, piše Jutarnji list

Ukupno u oba ministarstva leži potencijalna godišnja ušteda za poduzetnike od 3,7 milijardi kuna. Nakon ukidanja svih 239 parafiskalnih nameta gospodarstvu bi trebalo ostati gotovo šest milijardi kuna godišnje.
Tijekom prošle godine, u prvoj fazi rezanja parafiskalnih nameta, riješena su 52 neporezna davanja ukupne vrijednosti 375,9 milijuna kuna. I tada je Ministarstvo poljoprivrede bilo rekorder s iznosom od 238,47 milijuna kuna ukinutih ili smanjenih nameta.

Sada se najveći dio posla očekuje u 14 ministarstava, a na popisu preostalih 239 nameta nalazi se, među ostalim, i spomenička renta. Broj djelatnosti koje bi je bile obvezne plaćati trebao bi se smanjiti sa 24 na 7, što bi donijelo uštedu poduzetnicima od 60-ak milijuna kuna. Na sastanak u Ministarstvo financija dolaze uskoro predstavnici Ministarstva obrazovanja u čijoj je nadležnosti naknada za autorska prava ZAMP na koju se poduzetnici žale godinama.