RASPRAVA UOČI GLASOVANJA

Rezolucija o RH sa 62 amandmana u Europarlamentu

18.02.2013 u 12:32

Bionic
Reading

Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta raspravljat će danas o rezoluciji o napretku Hrvatske u drugom čitanju. Predložena su ukupno 62 amandmana. Glasovanje je na rasporedu sutra

Na dnevnom redu Odbora danas poslijepodne je ponovno rasprava o Hrvatskoj, a rezoluciju je sastavio parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku Libor Rouček

Od 62 pristigla amandmana, najviše ih je stiglo od slovenskih zastupnika. Slovenci su dominirali i na posljednjoj raspravi. Jelko Kacin izjavio je tada da nikakav pritisak na Sloveniju da ratificira pristupni ugovor na vrijeme, neće uroditi plodom i time jako podignuo tenzije na raspravi, dok je izvjestitelj Rouček jasno poručio: Ne riješi li se spor oko Ljubljanske banke uskoro, svi smo u problemima. To nije loša vijest samo za Hrvatsku već i za Sloveniju. Nema plana B, kazao je Rouček.

Hrvatska će, kaže hrvatski promatrač u Parlamentu, SDP-ov Tonino Picula, ući ili neće ući u Europsku uniju 1. srpnja zato jer je ili nije ispunila sve uvjete.

'Sve ostalo što bi došlo iz Ljubljane ovoga trenutka mislim da bi suočilo samu Sloveniju s dosta visokim i debelim zidom otpora. Kao što su i neki zastupnici najavili, tada se ne bi razgovaralo o Hrvatskoj kao zemlji koja jest ili nije ispunila kriterije već o Sloveniji kao zemlji koja doista mora biti provjerena poštuje li bolje običaje pa i odluke Europske unije', rekao je Picula zaključivši da je ulazak Hrvatske 1. srpnja odluka cijele Europske unije te da se ta odluka ne može tek tako dovoditi u pitanje, najmanje zbog unutarnjih razloga neke države.

Slovenci amandmanima na predloženu rezoluciju uglavnom traže da se naglasi obveza Hrvatske da bilateralne probleme sa susjedima, riješi prije ulaska u Europsku uniju. Osim toga, amandmanima zastupnika traži se i pojačana kontrola Hrvatske u ispunjavanju svih preostalih obveza pa čak i, u amandmanu rumunjske zastupnice, monitoring nakon ulaska u Europsku uniju, što većina zastupnika smatra nelogičnim.

Kada rezolucija bude usvojena, o njoj će na plenarnoj sjednici, odlučivati Europski parlament, ali čak i kao takva nije pravno obvezujući tekst.