PAD STANDARDA

Režije u Zagrebu 500 kuna skuplje nego lani

22.04.2013 u 08:12

Bionic
Reading

Samo za režije, trošak prijevoza i minimalne školske aktivnosti dvoje djece četveročlanoj obitelji u Zagrebu u travnju trebalo je 500 kuna više nego u travnju 2012. godine! Najveći udar na standard stvorili su režijski troškovi: grijanje, voda i struja, kamo odlazi spomenuta razlika

Ožujski račun za grijanje stana od 70 kvadrata od 546 kuna 66 posto je skuplji nego što je bila cijena grijanja istog mjeseca prošle godine, piše Večernji list. Grijanje je službeno skuplje samo 26 posto! Hladnije vrijeme sigurno ne može biti opravdanje za tako veliku razliku.

Pojedinačno je, međutim, najveći režijski trošak za stan od 70 kvadrata postao zajednički račun Zagrebačkog holdinga (voda, odvoz smeća, komunalna naknada) koji je u travnju dogurao čak do 699 kuna! Račun za isti lanjski mjesec i istu potrošnju vode bio je 511 kuna, što je 37 posto manje. Samo za dvije uplatnice, Toplanu i Holding, u travnju je otišlo 1250 kuna. Do prije dvije godine taj bi iznos pokrio sve režijske troškove spomenutog stana, uključujući i račun za telefon, struju, internet, no sad je njihova ukupna cijena otprilike dvije tisuće kuna.

Večernjak je izračunao da su režijski troškovi u travnju 2012. iznosili 3202 kune (zajednički račun Holdinga, troškovi benzina, internet i fiksni telefon, dopunsko zdravstveno osiguranje, grijanje, studentski pokaz, TV pretplata, struja, mobitel, strani jezik, članarina za sportsku aktivnost djeteta). Isti redovni troškovi u travnju ove godine narasli su na 3636 kuna.