DRAMA U ZATVORU NA BILICAMA

Rezao žile jer mu ne daju da viđa sina

07.07.2009 u 21:53

Bionic
Reading

Dvadesetpetogodišnji Mehdi Ahmeti zvani Medo koji je u pritvoru splitskog zatvora Bilice, u utorak poslijepodne prerezao si je vene na ruci

Medo čeka suđenje za preprodaju heroina i kokaina još od kolovoza prošle godine, kada je zajedno s još trinaestoricom uhićen u akciji Parangal.

Na ovaj očajnički čin odlučio se jer mu ne daju da vidi sina. 'U godinu dana pritvora tri je puta vidio sina, a sada nam više ne daju dozvolu za malenoga. Jednostavno je pukao', rekla je njegova majka Nada Tufekčić.

Mehdi Ahmeti već se dulje vrijeme žali cimerima iz ćelije i ostalim pritvorenicima i zatvorenicima tijekom šetnje kako čuvari, posebno jedan od njih, konstantno maltretiraju njega i njegova brata Ferdija, koji je zajedno s njim u pritvoru, piše Slobodna Dalmacija.

Braća Ferdi i Edi Ahmeti


Prema njegovu mišljenju, glavni je uzrok maltretiranja to što su on i brat podrijetlom Romi. Nezadovoljstvo je kulminiralo prije dva dana tijekom šetnje, kada su neki od pritvorenika koji su bili na šetnici zajedno s Mehdijem, vikanjem komunicirali s pritvorenicima u ćelijama koji su se dovikivali preko prozora.

Spomenuti 'problematični' pravosudni čuvar verbalno je napao upravo Mehdija, okrivljujući ga za povike i nedozvoljenu komunikaciju. Mehdi mu se tada, navodno, suprotstavio tvrdeći da nije on vikao, nego neki od ostalih pritvorenika na šetnji, ali čuvar, navodno, nije želio čuti ni riječi od onoga što mu Mehdi govori.

Već na prvoj sljedećoj šetnji, Mehdi je sa sobom ponio žilet i izrezao se po podlakticama, ne kako bi se pokušao ubiti, nego u znak protesta. Po zatvoru se prepričava da mu, navodno, nisu odmah sanirali ozljede, već je neko vrijeme krvario i izgubio dosta krvi prije negoli mu je pružena liječnička pomoć. Pri boravku u samici požalio se, neslužbeno saznajemo, drugom zatvorskom čuvaru, šefu prethodnog, koji mu je odgovorio: 'J... mi se i da umreš!'

'Bio sam u posjetu Mehdiju, on je sada dobro. Namjeravam razgovarati s upraviteljem zatvora u Splitu vezano za pritužbe koje on ima o odnosu zatvorskih čuvara prema njemu', kazao je Mehdijev odvjetnik Borivoje Milošević.

Mehdi Ahmeti jedan je od četvorice braće, a svi su redom dobro poznati policiji po nasilničkim i imovinskim deliktima. Nedavno je i osuđen na četiri mjeseca zatvora, uvjetno na godinu dana, jer je sjekirom prijetio dvojici policajaca.