DRUŠTVENA STIGMA

Revolucionarna presuda u Japanu: Ne dopustiti istospolnom paru vjenčanje je 'neustavno'

17.03.2021 u 11:30

Bionic
Reading

Japanski sud presudio je u srijedu da je "neustavno" ne dopusiti istospolnim partnerima vjenčanje što je presedan u jedinoj državi G7 koja u potpunosti ne priznaje istospolno partnerstvo.

Presuda okružnog suda, prva u Japanu u pogledu legaliteta istospolnih brakova, velika je simbolična pobjeda u zemlji u kojoj ustav još uvijek definira brak na temelju "međusobnog pristanka oba spola".

Premda će biti potreban novi zakon koji bi doista omogućio vjenčanje istospolnog para - a što bi moglo potrajati u društveno konzervativnom Japanu - odvjetnici su presudu nazvali "revolucionarnom", a aktivisti LGBT-a smatraju da im mijenja život.

"Njezina je vrijednost apsolutno neizmjerna", rekao je 44-godišnji Gon Matsunaka, direktor aktivističke skupine Brak za svakoga i predstavnik Pride House Tokyo.

Premda se japanski zakon po azijskim mjerilima smatra relativno liberalnim, zajednica LGBT uglavnom je nevidljiva zbog društvenih stavova u Japanu.

Tajvan je azijska zemlja koja je legalizirala istospolne brakove 2019. godine.

Prema sadašnjem zakonu istospolnim parovima u Japanu nije dopušteno zakonsko vjenčanje, ne mogu naslijediti partnerovu imovinu - kao što je kuća koju su mogli dijeliti - a nemaju ni roditeljska prava za partnerovu djecu.

"Osoba ne može mijenjati ili odabrati svoju seksualnu orijentaciju", stoji u presudi. "Diskriminacijski je postupak ...da ne mogu dobiti barem neke od zakonskih koristi koje imaju heteroseksualci", navodi se u presudi.

Okružni sud u Sapporu odbacio je zahtjev za odštetom šestero tužitelja - dva muška para i jednog ženskog - koji su tražili da japanska vlada svakome isplati milijun jena (9.168 američkih dolara) na ime duševnih boli koje su pretrpjeli zbog toga što se po zakonu nisu mogli vjenčati.

Međutim odvjetnik tužitelja Takeharu Kato presudu je nazvao "revolucionarnom" i pozvao parlament da brzo počne raditi na zakonu koji će omogućiti vjenčanje istospolnim parovima.

Premda je istospolni odnos u Japanu legalan od 1880. zbog društvene stigme mnogi svoj odabir nisu obznanili ni rodbini.

Presuda japanskog suda donesena je samo nekoliko dana nakon što je Vatikan objavio da svećenici ne mogu blagosloviti istospolna partnerstva.