LIBERALIZACIJA RAĐANJA

Revolucija u Kini: Svi parovi mogu imati po dvoje djece

29.10.2015 u 12:29

Bionic
Reading

Kineska Komunistička partija najavila je u četvrtak da će dopustiti svim parovima da imaju dvoje djece, čime će se okončati višedesetljetna restriktivna politika jednog djeteta po obitelji. Nova pravila predstavljaju veliku liberalizaciju stroge kineske politike obiteljskog planiranja koja je rezultirala stravičnom poplavom izazvanih pobačaja te je krajem 2013. ublažena odlukom Pekinga da milijunima tamošnjih obitelji dopusti dvoje djece, javlja Reuters

Politika jednog djeteta primjenjuje se u Kini od kraja 70-ih godina prošlog stoljeća, s ciljem kontrole rasta populacije. U Kini danas živi 1,3 milijarde ljudi, a svaki deseti kineski državljanin stariji je od 65 godina. Radno aktivno stanovništvo sve je starije što može utjecati na ekonomsku vitalnost države, ustvrdio je profesor Wang Jun sa Sveučilišta Sun Yat-Sen.

'Situacija se donekle može popraviti promjenom politike rađanja', kazao je Wang.

Prije dvije godine, kineskim parovima dopušteno je da imaju drugo dijete ako je jedan od roditelja bio jedino dijete u svojoj obitelji. Tada se procjenjivalo da će se u Kini zahvaljujući tome godišnje rađati oko dva milijuna više djece, no stvarni porast bio je tek oko pola milijuna novorođenih. Mnogi roditelji požalili su se na to da si drugo dijete ne mogu financijski priuštiti.