'VJEROVALI ILI NE'

Reuters: Represija nad hrvatskim facebookerima

03.12.2008 u 15:01

Bionic
Reading

Događaji u Hrvatskoj sve su više predmet sprdnje stranim medijima. Agencija Reuters prenijela je vijest o privođenju aktivista zbog lijepljenja prosvjednih plakata u Zadru i Zagrebu, i to u rubrici 'Vjerovali ili ne'

Reuters je citirao Nacional koji je jučer objavio: 'Po prvi puta od 90-ih godina, Hrvatska počinje nametati represiju protiv građana koji se žele slobodno politički izražavati.'

Agencija je također prenijela i izjavu glasnogovornika Vlade Zlatka Mehuna koji je rekao da Vlada nema razloga strahovati od kritika izrečenih na internetu. 'Bavimo se važnim pitanjima za Hrvatsku - ekonomskom krizom i pregovorima s EU', prenosi Reuters Mehunovu izjavu.

 

Navodeći kako se internet u posljednjih nekoliko godina razvio u najkorišteniji medij, Reuters piše da su ga građani Hrvatske iskoristili kao svojevrsni ispušni ventil putem kojega mogu izraziti nezadovoljstvo radom Sanaderove Vlade. Napominju da su se internetske aktivnosti intenzivirale nakon što je Sanader najavio stezanje remena, a kako kažu, na Facebooku se osnivaju različite grupe poput one 'Kako je Sanader ukrao Božić'.

Reuters spominje i hrvatsku policiju koja je, kako prenosi, prvi put počela provoditi represiju prema facebookerima. Agencija navodi da su policijska postupanja počela prošloga tjedna kad je Nikša Klečak, predsjednik Foruma mladih SDP-a, pokrenuo grupu 'Kladim se da mogu naći 5.000 ljudi koji ne vole Sanadera'.

Prenesena je i Sanaderova izjava: 'Facebook je sjajna stvar. I svatko ima pravo izraziti svoje nezadovoljstvo, no ako promovirate mržnju, totalitarni režim, to nije dobro, to nije satira. To je protiv demokracije u Hrvatskoj.'

Reutres piše i da su hrvatski mediji, ali i opozicija odbacili Sanaderovo objašnjenje, a kao argument navode da policija  nikada dosad nije djelovala protiv nacističke propagande na internetu.

Događaji u Hrvatskoj sve su više predmet sprdnje stranim medijima. Oni najnoviji potaknuli su čak i ugledni Reuters da zavidan broj redaka posveti Hrvatskoj. Borba premijera Ive Sanadera protiv aktivista na internetu ovaj je put 'zaslužila' još jedan inozemni podcjenjivački osvrt na Hrvatsku kao 'pravnu i demokratsku' državu.