RETRO

Retro inspirirane video igre

04.11.2012 u 11:25

Bionic
Reading

Da nije došlo do revolucije mobitela i tablet računala, atmosfera igara za Atari, Commodore 64 i NES bila bi uglavnom rezervirana samo za super retro geekove i nostalgičare zadubljene u emulatore

Srećom, eksplozija razvoja igara u obliku aplikacija za mobilne uređaje i tablete učinila je 8-bitni osjećaj toliko zanimljivim da je nastao cijeli niz novih uzbudljivih naslova! Kile100 povjerava što on igra čekajući red na MUP-u.

Preberemo li po emocijama o razvoju video igara devedesetih i početkom novog milenija, zacijelo ćemo se sjetiti stalne opsesije svodive pod premisu - više i jače! Bolja grafika, moćniji zvuk, više levela, svjetova, mogućnosti (...) u odnosu na prethodnike bili su među ključnim mjerilima (ne)uspješnosti igre. Onda smo se navukli na 'zmiju' uz Nokiju 3310 i 'boom' - tržište igara za mobilne uređaje je eksplodiralo.

S obzirom na prikladnost platforme developerima se javila jedinstvena šansa da razvijaju relativno jednostavne naslove neodoljivog retro osjećaja. Pobrojati ili probati sve uratke praktički je nemoguće, stoga je najbolji način samostalno istraživanje po virtualnim policama dućana aplikacija. Ne pronaći nešto za vlastiti sentiment nije opcija.

Zbog vektorskih elemenata i gomile letećih asteroida Bit Pilot podsjeća na nabrijane Atarijeve Asteroide iako se cijelom premisom potpuno razlikuje - igrač nema mogućnost samostalnog pucanja, već 'samo' mora izbjegavati asteroide, lasere... 'Samo' ne znači da je riječ o jednostavnoj misiji, već zadatak postaje opsesija čineći solidan trening za prste.

No Bit Pilot nije samo obična igra - stvorio ga je Zach Gage koji je inače i konceptualni umjetnik, a upravo su video igre jedan od elemenata koje voli koristiti u prevođenju informacija u vizualnost. Šlag na tortu je nabrijana glazba za koju su mnogi spremni reći da je samo ona dovoljan razlog uloga dva dolara. Stvorio ju je Sabrepulse, pravi Nintendo "geek" koji u glazbenom stvaralaštvu koristi i GameBoy!

Jumpman je prvotno nastao za PC te je egzistirao kao besplatan bez prefiksa 'i', ne bi li završio na iPhoneu gdje se uspješno prodaje za 2,99 dolara. Grafički Jumpman apsolutno pripada svijetu Atari igara, estetikom me čak podsjeća na erotski 'klasik' Custer's Revange, a službeno je opisan kao 'retro-futuristički' uradak.

Borba s gravitacijom uza sve mogućnosti upravljanja dodirom je prilično izazovna, a kao zanimljivost recimo da je tijekom samog igranja prisutan uvid u sljedeći level te mogućnost uređivanja vlastitih levela. Tvorac Andrew McClure je još jedan iz redova "indie" developera, a produktivnost i život pravog 'geeka' lijepo se mogu pratiti na njegovom blogu.

Tvorac PewPewa Jean-Francois Geyelin opsjednut je s Geometry Wars 2 i Battle Girlom, što znači da njegovim očima teče samo vektorska grafika. Iskoristivši mogućnosti stvaranja za mobilne i tablet uređaje na kojim vektorski elementi ne izgledaju kao nadiđeni element prošlosti stvorio je jednako tako vektorski PewPew koji je estetski jednostavna, ali dinamikom složena pucačina, što je uzrokovalo da se brojke o prodaji iskazuju u milijunima!

Ne smije ju se miješati s urnebesno fora PewPewPewPewPewPewPewPewPew  projektom iza kojeg isto stoji retro priča, ali za Xbox. Glavnim likom se upravlja govorenjem "pew" u mikrofon, čime se puca i ubija protivnike!

Ekipi iza Orange Pixel studija možemo zahvaliti na cijelom nizu retro inspiriranih naslova. Meganoid je jedan od zanimljivijih jer za Android ima i besplatnu verziju. Riječ je o klasičnoj arkadnoj igri za sve one koji su voljeli Super Marija. Isti studio je stvorio i zapaženi Super Drill Panic koi se mora voljeti i zbog pulp avanturističke priče kojom se luta kroz hramove Maja, Inka, Asteka (...), a igrač nosi i šeširić kao Indiana Jones!

Deceased Pixel je još jedan tim koji osim što voli retro cijeni i uvrnute priče. Ako iz uvoda o umirućoj Zemlji pomislite da se iza svega krije hippy premisa spašavanja propadajućeg okoliša, u pravu ste - krije se. Ali nema gitara i cvijeća u kosi jer junak je divovski crv koji iskače iz Zemlje ne bi li pojeo što više ljudi, automobila, aviona, satelita i općenito svega ostalog što je čovječanstvo stvorilo i zagadilo Zemlju.

Puno pucnjave i dinamike, ali i duhovitih komentara 'nevinih' žrtava. Tko voli SF filmove, željet će biti i ovaj ubojiti megacrv.

Halfbrick je s Fruit Ninjom postao jedan od prepoznatljivijih igrača na tržištu, pa gotovo nema hvalisanja s tabletom prijatelju bez sječe lubenica u dvoje. Halfbrick je stvorio i lik Barrya Steakfriesa čiji su mišići, rastrgani rukavi, nepregledni arsenali oružja, hiperaktivna pucnjava i višednevna bradica tip junaka kakve volimo još od Contre. Barry najbolje izgleda kada je u retro ambijentu kao u Age of Zombies uključen u super priču koja osim što se kreće oko putovanja kroz vrijeme donosi i gomilu zombija. Čak i u obliku dinosaura!

Iako se o edukativnim igrama jako puno priča kao potencijalu učionice budućnost, rijetko koji naslov tako dobro zahvaća bit igranja i ne klizi u igrama neprirodnu sterilnost. Nom Nation je napravljen uglavnom za ciljanu publiku između 14 i 19 godina ne bi li poučio utjecajima različitih oblika hrane i hranjenja na tijelo. Uz ovakav motiv sve je moglo ispasti potpuno dosadno i glupo te puno pretjeranih didaktičkih lekcija. Ali nije, već imamo solidnu arkadnu igru upakiranu u retro pikselizirano ruho koja je pri tom dosta teška jer je potrebno dobro balansirati između različitih vrsta hrane koje imaju realne posljedice na tijek igranja i konačni rezultat.

Iza The Incidenta stoje Matt Comi i Neven Mrgan, kao što je iz imena vidljivo, 'naš' čovjek. No The Incident svoje mjesto nije ovdje našao jer tražimo uspješne sunarodnjake izvan ove zemlje, već jer je igrivošću zarazan. A zapravo nema tu puno fantazije - nalazite se npr. u podnožju zgrade, na vas nekontrolirano padaju svi mogući predmeti - klaviri, vaze, gitare, kauči (...) dok ih vi pokušavate izbjegavati i skakati po njima do vrha ne biste li otkrili što se iza svega krije.

Dinamični duo ubrzo će nas razveseliti i igrom Space Age, ali već iz najave vidim da je to atmosfera koju ću morati imati na tabletu.