SABLAZAN U RUSIJI

Restaurator Kremlja postaje predsjednik Kosova!

17.02.2011 u 09:31

Bionic
Reading

Građevinski tajkun Behgjet Pacolli, vjerojatno najbogatiji Albanac na svijetu, 90-ih se silno obogatio restaurirajući stožerne institucije Ruske Federacije. Uskoro bi trebao postati predsjednik Kosova - međunarodno polupriznate države zbog koje su odnosi Moskve i Washingtona u proteklom desetljeću zabremzali u hladnoratovskim taktovima. Sablazan za rusku javnost je tim veća, jer su Pacollijevi poslovi u Rusiji bili ovijeni 'pacovskim' korupcijsko-špijunskim aferama

Vjerojatni budući predsjednik Kosova nije samo restaurator Kremaljskog dvorca u kojem stoluje ruski predsjednik, nego i cijelog niza glavnih institucija moderne Rusije među kojima su i Bijeli dom (zdanje Vlade u kojem trenutno radi Vladimir Putin), Sovjet Federacije i Duma (gornji i donji dom ruskog parlamenta), zatim Računovodstvena komora u Moskvi te predsjednička rezidencija Šujskaja Čupa.

Pacollijeva tvrtka Mabeteks, registrirana u Švicarskoj, probila se u Rusiju početkom 90-ih, i to počevši od njezinog dalekog istoka: osiguravši projekte u Jakutsku, Pacolli se zbližio s lokalnim moćnikom Pavelom Borodinom koji je kasnije postao upravitelj za poslove ruskog predsjednika Borisa Jeljcina. Poslovni dnevnik Kommersant podsjeća da se Pacolli, nakon što je dobio koncesije za remont kapitalnih državnih objekata, našao u središtu niza korupcijskih skandala zbog kojih su ga istraživali i ruski i švicarski tužitelji (istragu je u Švicarskoj vodila Carla del Ponte). Borodin je bio jedan od prvih dužnosnika koje je po dolasku na vlast otpustio Jeljcinov nasljednik Vladimir Putin, ali je prethodno, čini se, zaštitio Jeljcina od kaznenog progona.

Seks, laži i videovrpce 'по-русски'
Naime, tadašnji ruski državni tužitelj Jurij Skuratov najavio je u veliki rat protiv korupcije u samom vrhu vlasti, a neki od poslova koje je istraživao bili su Pacollijevi: javno je sumnjičio njegovu tvrtku da je za svoje koncesije podijelila 10-15 milijuna dolara mita državnim činovnicima. No Skuratov je nakon toga vrlo brzo morao napustiti svoju dužnost, jer je na državnoj televiziji puštena špijunska snimka na kojoj se čovjek nalik njemu seksa s dvije mlade žene, navodno prostitutke. Autentičnost snimke potvrdio je tadašnji premijer Vladimir Putin pozivajući se na ekspertizu FSB-a. Godinu dana kasnije, sud u Moskvi proglasio je Skuratova krivim, jer je oklevetao Pacollija tvrdnjom da je 'ukrao Rusiji stotine milijuna dolara'. Sve optužbe protiv Pacollijeva Mabeteksa odbačene su. Zanimljivo, od istrage je odustalo i švicarsko pravosuđe, i to tek nakon što je Carla del Ponte prešla na mjesto glavne tužiteljice Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu

Tandem za Kosovo: milijarder sumnjičen zbog korupcije i premijer sumnjičen za ratne zločine
Pacollijevo bogatstvo danas se procjenjuje do 2,2 milijarde eura, a u kosovskoj politici stranački je aktivan u zadnje četiri godine. Kao predsjednik Nove alijanse za Kosovo prije nekoliko dana navodno je sklopio pakt o podjeli vladajućih pozicija s kosovskim premijerom Hasimom Thacijem. Vremena su teška za Thacija, jer osim što ga međunarodna zajednica pritišće da što prije formira vladu i započne dijalog s Beogradom, krajem prošle godine Vijeće Europe je ponovilo davne optužbe da je tijekom rata sa Srbijom vodio organiziranu skupinu krijumčara droge i ljudskih organa ubijenih srpskih zarobljenika. Oštri izvještaj Vijeća podržala je i - Carla del Ponte.

Pacollijevi bliski odnosi s negdašnjim vladarima Kremlja posebno su intrigantni s obzirom na to da je, prema pisanju Globusa, veliki postsovjetski graditelj još sredinom 90-ih obilno sponzorirao odcjepljenje Kosova od Srbije; srpski mediji optužuju ga i da je nabavljao oružje za OVK tijekom rata protiv Miloševićeve Srbije. Rusija smatra Kosovo međunarodno bespravnim projektom kojim NATO zaobilazi Ujedinjene narode i stvara opasan presedan za separatističke pokrete u ostatku svijeta. No na sličan način - po nekima i kao revanš za Kosovo - Rusija je 2008. jednostrano priznala neovisnost Abhazije i Južne Osetije, odmetnutih pokrajina Gruzije čije se vodstvo pokušalo etablirati kao američki partner na Kavkazu.