hibridna operacija

Ressler: Srbija beskrupulozno zloupotrebljava vizni režim i šalje migrante prema Europi

19.10.2022 u 13:31

Bionic
Reading

Zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) oštro je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu kritizirao vizni režim Srbije koji uzrokuje dramatično povećanje ilegalnih migranata na tzv. balkanskoj ruti iz zemalja iz kojih ih ranije nije bilo, poput Burundija, Indije i Kube.

'Vihor rata u Ukrajini pokrenuo je najveće kretanje raseljenih osoba u Europi od Drugog svjetskog rata. U vremenu duboke neizvjesnosti za cijeli kontinent svjedočimo i dramatičnom povećanju nezakonitih prelazaka granice na tzv. zapadnobalkanskoj ruti - s preko sto tisuća ilegalnih migranata u ovoj godini. Samo u rujnu zabilježeno je dvadeset tisuća ilegalnih prelazaka, što je dvostruko više u odnosu na prošlu godinu.

Zastupnik Ressler sudjelovao je u plenarnoj raspravi Europskog parlamenta oko utjecaja ruske vojne invazije na Ukrajinu na migracijske tokove prema Europskoj uniji, istaknuvši da je stanje loše, a da prijeti postati i krajnje malignim, velikim dijelom zbog djelovanja Srbije.

'Beskrupuloznom zloupotrebom viznog režima Srbija nagrađuje zemlje koje ne priznaju Kosovo i tako omogućuje da se sada na europskim granicama pod okriljem noći pojavljuju migranti iz zemalja iz kojih ranije nije bilo značajnog migracijskog priljeva', poručio je Ressler.

Eurozastupnik smatra da se sa stvaranjem migracijskog pritiska na državnu i europsku granicu još jednom otvara temeljno pitanje - pitanje civilizacijske orijentacije Srbije.

'U ovoj krizi koja razotkriva, ona se čini ponajmanje europska', rekao je Ressler u govoru na plenarnoj sjednici.

Mišljenja je da ako se tako nastavi, najveću cijenu ovakve neiskrene i protueuropske politike vlasti platit će nažalost upravo građani Srbije.

'U Europi ne može biti gledanja kroz prste za bilo koji oblik državne uloge u umjetnom stvaranju migracijskog pritiska. Osobito kada je riječ o režimu koji svoj uzor i danas pronalazi u Rusiji i povlaštenim političkim i energetskim odnosima s Moskvom', zaključio je eurozastupnik HDZ-a.