Ivica Perić

Vratio se iz Njemačke i u Splitu otvorio najveći coworking ured: Potražnja je tolika da ćemo se morati širiti

12.09.2022 u 21:05

Bionic
Reading

Ivica Perić rođeni je Splićanin koji se sa samo četiri godine s obitelji preselio u Njemačku, no iako je ondje odrastao i izgradio karijeru, srce ga je uvijek vuklo u rodni grad. Od 2019. radio je za veliki coworking u Hamburgu, a kad je u listopadu 2020. saznao za vize za digitalne nomade, vidio je priliku za povratak u Hrvatsku. Primijetio je i ubrzan razvoj splitske IT scene, a koji je pak ukazao na nedostatak poslovnih prostora. Stoga je s partnerima otvorio scaleup Office Split, najveći coworking ured u Splitu, koji od rujna postaje još veći, a u kojem trenutno borave digitalni nomadi, ali i tvrtke s manjim timovima

Coworking je dijeljeni ured u kojem postoji mogućnost rada u otvorenom open spaceu, koji bi spadao u klasični coworking, ali i u privatnom uredu. Ovisno o veličini coworkinga, postoje i zajednički prostori u kojima se ljudi sastaju, bilo da se aktivno umrežavaju jedni s drugima u zajednici, bilo da se organiziraju događaji. Prednost coworkinga je u tome što se dijele kuhinja, soba za sastanke, printer i ostale uredske potrepštine, tako da tvrtke ne moraju dodatno ulagati u opremu.

Pojašnjava nam to Perić, dodajući da se coworking može koristiti pojedinačno, samo za dnevne sastanke ili kao radno mjesto za jedan dan. 'Ukratko, coworking je fleksibilan, smanjuje troškove te promiče znanje i širenje zajednice', navodi.

Hrvatska ima svijetlih primjera coworking prostora koji su kod nas doista zaživjeli, a poslovna zajednica dobro je prihvatila taj koncept. U Zagrebu se, primjerice, ističu HUB385 i Wespa Spaces dok coworking scaleup Office Split gradi priču u drugom najvećem hrvatskom gradu.

Potražnja veća od ponude

Perić je odrastao i gradio karijeru u Njemačkoj. Nakon menadžerske pozicije u financijskoj industriji prvi put je koristio coworking 2017. godine, a kasnije je pomogao u postavljanju i razvoju coworking lokacije u Hamburgu, za koju je radio kao voditelj prodaje do pandemije i prvog lockdowna u ožujku 2020. Tada je došao na ideju otvoriti coworking u Splitu, a tome je pomoglo, kaže, i pokretanje digitalne vize za nomade.

'Postoji potreba u Splitu, potražnja je puno veća od ponude, a nas vidim kao dio infrastrukture koja je potrebna kako bi tvrtke došle u Split. Pružatelji coworkinga već su dug niz godina vrlo snažno uspostavljeni u većim gradovima Europe, a trend i potražnja i dalje rastu', govori Perić.

Scaleup Office Split Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Office Split

Osnovao scaleup Office Split s još dva investitora

'Prije svega, povezao sam se s poduzetnicima iz Njemačke u Splitu. Iskreno, ugodno sam se iznenadio što ih je toliko ovdje u regiji ili su zainteresirani za razvoj poslovanja u regiji. Sljedeći korak je širenje naše mreže izvan granica Splita, a razmišljam o osnivanju udruge njemačkih ili stranih poduzetnika u Splitu.

Prema mojoj osnovnoj ideji koncepta i nedugo nakon osnivanja tvrtke Smart Office Solution d.o.o. pridružila su mi se dva investitora. Oni su jednako kao i ja oduševljeni konceptom i mogućnostima u Splitu. Jedan je Nijemac, školovani bankar i direktor fintech tvrtke u Njemačkoj, a moj drugi partner je Hrvat, rođen u blizini Zadra, poduzetnik, koji je kao i ja odrastao u Hamburgu', otkriva nam Perić.

U prvih nekoliko mjeseci poslovanja rezultati su, tvrdi, iznad naših očekivanja, a u kratkom vremenu dostigli su pun kapacitet od četiri zatvorena ureda. 'Trenutno se širimo i udvostručujemo našu površinu na ukupno oko 800 četvornih metara, tako da se nadamo da ćemo nastaviti pozitivno poslovanje', ističe Perić.

Dolaze i strane firme

Sada se na ukupno 800 četvornih metara nalaze 12 ureda, dvije sobe za sastanke, veliki prostor za događaje i telefonska govornica, koja se često koristi. Cijene se kreću od 25 eura po danu za coworking područje pa do 400 eura po osobi u zatvorenom uredu. Za dugoročnije korištenje radnog mjesta ili ureda nude popuste, a svi zainteresirani mogu besplatno provesti jedan dan s idejnim začetnicima kako bi vidjeli odgovara li im coworking.

'Trenutni razvoj situacije, rezervacije i svakodnevni interes potvrđuju da smo došli u Split u pravo vrijeme. Svi s kojima razgovaramo kažu da imamo sjajan koncept i sjajne prostore. Split je trebao ovako nešto i ne bismo trebali dugo čekati da popunimo sve urede. Trenutno su naši članovi tvrtke sa stranim matičnim tvrtkama, pojedinačnim konzultantima ili freelancerima. Ukupno imamo između 30 i 40 osoba koje koriste naš prostor, a službeni jezik u kuhinji je engleski.

Obraćamo se i stranim i domaćim tvrtkama. Svatko tko ima potrebu može doći k nama i postati član ili privremeno koristiti naše usluge, ako je potrebno. Također, jako važna mogućnost je ta što nova tvrtka može registrirati svoje sjedište kod nas i primati poštansku i telefonsku uslugu po potrebi. Također, dolaze nam strane firme koje u Splitu organiziraju teambuilding, rade na projektu ili imaju sastanak, a pored toga u slobodno vrijeme provode dan zajedno u aktivnostima i druže se na događanjima', navodi Perić.

'Nedostaje pravi inovacijski hub'

Kaže da u Splitu već postoji dobar zamah, pogotovo u IT industriji. No smatra i da se Split mora još snažnije razlikovati od drugih kako bi potencijalni startupi i tvrtke htjeli doći ondje te da mora biti konkretnih ponuda i razloga 'zašto baš Split'. 'S moje točke gledišta, postoji potreba za još većom podrškom u startup sektoru, a sigurno nedostaje i pravi inovacijski hub', ističe Perić.

U scaleupu Office Split planiraju nastaviti razvijati i širiti klasičnu ponudu radnih mjesta, ureda i usluga kako bi ostali najveći coworking u tom gradu. Trenutno traže više zaposlenika za odjel Event & Sales, jer žele ojačati to područje.

'Postoje i ideje za dodatne usluge koje bismo nudili tvrtkama, ne samo da pružamo radna mjesta i urede, već da zapošljavamo djelatnike za različite projekte, kao i da preuzimamo dijelove administracije. Također, tema održivosti osobno me u posljednje vrijeme sve više zanima i baš u tom području postoje velika potreba i potencijal za inovacije. Obožavam i volim ovaj grad u kojem sam rođen, a razvijanje ovog projekta u Splitu za mene je istovremeno izazov, uzbuđenje i velika radost', zaključuje Perić.