saslušanje u senatu

Republikanci protiv nove veleposlanice u Hrvatskoj, zamjeraju joj zaštitu prava na pobačaj

25.09.2023 u 15:06

Bionic
Reading

Odbor za vanjske poslove američkog Senata prošlog tjedna dao je zeleno svjetlo kandidatkinji predsjednika Joea Bidena za veleposlanicu u Hrvatskoj. No nije prošlo glatko i bez otpora jer republikanci imaju puno zamjerki na latinoameričku aktivisticu i donatoricu demokrata Nathalie Rayes. Imenovanje još mora potvrditi Senat, u kojem demokrati imaju tijesnu većinu

Mjesto američkog veleposlanika u Hrvatskoj upražnjeno je još od početka 2021., kada je mandat istekao Robertu Kohorstu. Biden je za veleposlanicu u svibnju ove godine predložio Nathalie Rayes, potpredsjednicu Planned Parenthood Action Funda, ogranka progresivne organizacije koja promiče politiku potpore legaliziranom pobačaju. Također je izvršna direktorica Latino Victory Funda, super PAC-a, koji je osnovala velika demokratska donatorica i glumica Eva Longoria.

Super PAC (skraćeno od Super Political Action Committee) je vrsta političkog akcijskog odbora u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovi organizirani politički odbori imaju cilj prikupiti novac i financijski podržavati političke kandidate ili kampanje, ali s nekim značajnim ograničenjima i razlikama u odnosu na tradicionalne političke komitete. Na zatvorenom poslovnom sastanku u srijedu, na kojem se glasalo o nekoliko kandidata za međunarodne veleposlanike, svih deset republikanaca u odboru glasalo je protiv Rayes, javio je Fox News.

Republikanski senator iz Idaha izrazio je zabrinutost zbog djelovanja Rayes u organizaciji Planned Parenthood. Rayes je, nakon što ju je imenovao Biden, postala članica odbora Instituta za mir Sjedinjenih Država, savezne agencije odgovorne za poticanje globalnog rješavanja i prevencije sukoba. Ona također predsjeda organizacijom Hispanas Organized for Political Equality Binational Advisory Group, kojoj je cilj izabrati Latinoamerikance na državne položaje.

'Duboko sam počašćena time što sam nominirana za veleposlanicu u Republici Hrvatskoj. Zahvaljujem predsjedniku na prilici da služim svojoj zemlji', objavila je Rayes na društvenoj mreži X (bivši Twitter) u svibnju.

Rayes je od 1995. do 2001. služila kao viša savjetnica člana Gradskog vijeća Los Angelesa, demokrata Mikea Feuera. Radila je i kao zamjenica šefa stožera demokratskog gradonačelnika Los Angelesa Jamesa K. Hahna od 2001. do 2005., nadgledala Ured za međuvladine odnose, međunarodnu trgovinu i protokol te pokrenula inauguracijski gradski Ured za pitanja useljenika.