'USTAVNO PRAVO'

Republikanci osujetili jaču kontrolu prodaje oružja

Sajam oružja u SAD-u

Sajam oružja u SAD-u

Izvor: Reuters / Autor: John Sommers II/File Photo

Američki Senat nije usvojio niti jedan od četiri zakonska prijedloga za jačanje kontrole prodaje oružja, usprkos pozivima na hitnu akciju nakon najgoreg masovnog ubojstva u Orlandu na Floridi, javlja u utorak dpa. Za svaki od četiri predložena amandmana trebalo je 60 glasova u Senatu, većinski republikanskom, koji broji 100 zastupnika

Dva od četiri amandmana koja su predložili republikanci nisu prošla za samo sedam glasova.

Iako je ova pucnjava s najvećim brojem žrtava u modernoj američkoj povijesti izazvala brzu reakciju vlasti, republikanci i demokrati ne mogu postići konsenzus o opsegu bilo kakvih novih ograničenja.

Jedan od amandmana odnosio se na zabranu prodaje oružja ljudima koji su na američkoj listi sumnjivih osoba sklonih terorizmu. Drugi se amandman odnosio na zatvaranje 'rupe' u zakonu koja omogućuje kupnju oružja na sajmovima, bez prethodne provjere.

Republikanski amandman, prvi od strane republikanaca koji se odnosi na ograničavanje prodaje oružja, tražio je da se sigurnosnim službama omogući blokiranje prodaje vatrenog oružja zbog razloga nacionalne sigurnosti, no demokrati su raspravom od čak 5 sati otezali donošenje odluke, tvrdeći da republikanski prijedlog nije puno ponudio.

Demokrati su na sjednici Senata zagovarali strožu regulaciju pitanja oružja, no republikanci su to nazvali neustavnim.

'Svaki put kada kanite američkim građanima zanijekati njihovo ustavno pravo, to mora ići s dokazima, teret mora biti na vladi i mora doći iz suda', kazao je John Cornyn iz Teksasa.

Iako slični prijedlozi nisu prošli nakon pokolja u osnovnoj školi u Newtownu u Connecticutu u 2012., kao ni pucnjave u kongresnom centru u San Bernardinu u Kaliforniji prošle godine, neki senatori ustraju na tome da se politika oko kontrole oružja mora mijenjati te da je državna sigurnost sve važniji dio te debate.

Anketa Reutersa i Ipsosa, koja je provedena prošli tjedan, pokazala je da 71 posto Amerikanaca podupire barem umjerene regulacije i restrikcije prodaje oružja, što je rast od 60 posto koliko ih je bilo krajem 2013. i 2014. godine. SAD ima više od 310 milijuna komada oružja, što je otprilike jedan komad po stanovniku.

Napadač na gay klub u Orlandu 29-godišnji Omar Mateen, sin afganistanskih imigranata rođen u New Yorku, prošli je tjedan zapucao je iz poluautomatske puške AR-15 na posjetitelje kluba i pritom je ubio 49 ljudi, a 53 ranio. Nakon trosatne opsade interventna policija je upala u klub i ubila je Mateena.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!