DODIK U ELEMENTU

'Republika Srpska je prava država za razliku od BiH'

15.08.2012 u 22:46

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u srijedu je potvrdio kako će inzistirati na smjeni ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatka Lagumdžije a istodobno je ponovo osporio mogućnost opstanka BiH kao države te je najavio kako će RS nastaviti provoditi planove za osamostaljenje

U intervjuu kojega je emitirala televizija RS (RTRS) Dodik je potvrdio kako će zastupnici iz njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u parlamentu BiH pokrenuti pitanje Lagumdžijine smjene zbog njegova naputka predstavniku BiH pri Ujedinjenim narodima da glasuje za rezoluciju o Siriji iako Predsjedništvo BiH o tome nije zauzelo jedinstveno stajalište.

'Jasno ćemo pokrenuti pitanje ostavke Zlatka Lagumdžije', kazao je Dodik pojasnivši kako niti jedno drugo ptanje neće moći biti razmatrano na državnom parlamentu dok aktualni ministar vanjskih poslova BiH ne podnese ostavku ili ne bude smijenjen. Konstatirao je kako na tom planu ne može biti nikakvog kompromisa

Komentirajući opće stanje u BiH Dodik je kazao kako je ovo pitanje smo još jedan dokaz da BiH ne može funkcionirati. Ustvrdio je pri tom kako BiH zapravo i nije država 'za razliku od RS' koja je to, po njegovim tvrdnjama, de facto.

'RS je po svemu, osim po ignoriranju nekih, država', kazao je Dodik ustvrdivši kako taj entitet ima svoju vlast, teritorij te navodno osigurava poštivanje ljudskih prava pa ga to i čini državom po međunarodnim standardima.

'Ja nisam zainteresiran za BiH i za europsku budućnost BiH', kazao je Dodik iznoseći tvrdnju kako je BiH tek 'državna zajednica' čiji će opstanak doći u pitanje 'kada jednog dana oslabi pažnja velikih sila'.

'Logično je da RS razmatra što dalje', kazao je Dodik povlačeći paralelu s raspadom bivše SFRJ. 'BiH je okov RS i njenom razvitku i mi se borimo da razbijemo taj okov', kazao je Dodik.