FIDEL CASTRO

'Repubikanci se natječu u gluposti i neznanju'

27.01.2012 u 07:20

Bionic
Reading

Bivši kubanski čelnik Fidel Castro u četvrtak je oštro napao republikanske predsjedničke kandidate u SAD-u, nazivajući njihovu utrku za nominaciju 'najvećim natjecanjem u gluposti i neznanju koje je ikada održano', prenosi američki portal vijesti Huffington Post

U novinskoj kolumni koju su objavili kubanski državni mediji, vođa kubanske revolucije sugerira da tvrdokoran stav koji su Newt Gingrich i Mitt Romney zauzeli protiv njegove otočne zemlje pokazuje da ima malo nade za republikance.

Izbor republikanskog kandidata za predsjednika tog globaliziranog i širećeg carstva, mislim to ozbiljno, najveće je natjecanje u gluposti i neznanju koje je ikada održano', napisao je Castro.

Kako će se odnositi prema Kubi ako budu izabrani za predsjednika, bilo je važno pitanje u TV debati koju su republikanci održali u ponedjeljak na Floridi, s obzirom na brojnu kubansku populaciju u toj saveznoj državi. Romney, bivši guverner Massachusettsa, ocijenio je da je predsjednik Barack Obama odabrao krivo vrijeme za ublažavanje ograničenja za putovanje kubanskih Amerikanaca u posjet obiteljima na komunističkom otoku.

'Mi želimo poduprijeti ljude s Kube koji žele slobodu. Želimo nastaviti s tim naporima, ne dajući ustupke i ne govoriti da smo izgubili, već govoriti da ćemo se boriti za demokraciju', kazao je Romney u ponedjeljak.

Gingrich, bivši predsjednik Predstavničkog doma Kongresa, zauzeo se za agresivniji pristup s tajnim operacijama koje bi pokrenule 'kubansko proljeće'.

Rasprava je poprimila i osobni ton, kada je Romney rekao da bi 'zahvalio nebesima da se Fidel Castro vrati svom tvorcu' te da će 85-godišnji bivši čelnik nakon smrti 'otići na drugi svijet'.

Gingrich je rekao da Castrova duša neće tamo vječno počivati. 'On ide na drugo mjesto', dodao je aludirajući na pakao.

Castro u kolumni nije izravno odgovorio na te osobne opaske, navodeći umjesto toga da temeljito analizira republikanske kandidate.