UČITE OD MLADIH SLAVONACA

Rekordna nezaposlenost mladih? Njima to nije problem

26.11.2013 u 09:59

Bionic
Reading

Prema podacima Eurostata, Hrvatska je sa svojom stopom nezaposlenosti mladih u samom vrhu, iza Španjolske i Grčke, uz rame Italiji. Ipak, i u takvim prilikama dio mladih, obrazovanih ljudi odlučuje se konkretizirati u praksi svoje znanje i 'usprotiviti' se crnim statistikama. Oni su hrabro krenuli u posao, počevši od nule, samozaposlili se i žive ili, bolje rečeno, rade svoju poslovnu priču.

Đakovčanin Dario Hrastović, dipl. inž. strojarstva, koji je vlastitu tvrtku, 'Hrastović-inženjering', kojoj je osnovna djelatnost strojarske tehnologije otvorio s nepune 24 godine. Ni jedan dan, kaže, nije bio nezaposlen, politikom se ne bavi, a za poslovni uspjeh i opstanak u gruboj tržišnoj utakmici slikovito kaže: Moraš biti 'one-man show'!

'Moj radni dan traje cijeli dan, tj. živim svoj posao', kaže za Glas Slavonije. Dario je svoj kruh pronašao u projektiranju strojarskih instalacija - izradi projektne dokumentacije sustava grijanja i hlađenja zgrada, sustava ventilacije i klimatizacije, tehničkih plinova itd., dok su mu 'poddjelatnosti' energetsko certificiranje zgrada, zaštita od požara u građevinama, strojarsko sudsko vještačenje, energetske konzultantske usluge... Dario je 2011. dobio nagradu Europske komisije za najinovativniji projekt programa Greenbuilding, i to za projekt plus energetske zgrade, piše Glas Slavonije


Osječka tvrtka SLink bila je sudionikom nedavnog Sajma poslova u Osijeku. Njezini suvlasnici Vedran Stapić, Mario Relatić i Mihael Bečeheli, kažu kako im je da bi došli do današnje pozicije trebalo šest godina 'rada na terenu'. Mladi osječki informatičari razvili su jedinstvenu internet-aplikaciju za poljoprivrednike, ovih su dana javnosti predstavili unaprijeđenu inačicu. Uselili su kao prvi stanari u novu zgradu osječkog BIOS-a.

'Nema sumnje kako nam se poklopilo nekoliko stavki, prije svega to što se baziramo na IT sektoru, ali i to što je unatrag nekoliko godina internet kao sveprisutan alat prihvatilo i svehrvatsko, pa tako i slavonsko selo', rekao je za jednog od ranijih susreta Vedran Stapić. SLink tim trenutno okuplja deset visokoobrazovanih djelatnika u rasponu od 25 do 37 godina, a u strukturi se radi o ravnomjernoj zastupljenosti djelatnika iz IT sektora, ekonomista i agronoma.

Tridesetogodišnja medicinska sestra Tanja Radoš iz Belog Manastira, zaposlena u stomatološkoj ordinaciji, realizirala je svoj dječji san, spojila ugodno s korisnim te, 'usput', zaposlila i jednu djevojku. S deset kuna temeljnog kapitala osnovala je d.o.o. Slatka bajka, među rijetkima, ako ne i jedinu baranjsku tvrtku koja se bavi proizvodnjom domaćih kolača i torti po narudžbi, te u belomanastirskoj Tomislavovoj ulici otvorila trgovinu.