policija u akciji

Rekorder Martinja uhvaćen za volanom s 3,21 promila alkohola u krvi

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 12.11.2020 16:57
  • Objavljeno 12.11.2020 u 16:57
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak

Provedenom kontrolom utvrđeno je ukupno 1.215 prometnih prekršaja, a aktivnosti policije dodatno su bile usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola, priopćio je MUP

Pojačane aktivnosti usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja nastavljene su i u srijedu, odnosno četvrtak, s obzirom da se dana 11./12. studenog 2020. godine obilježavalo „Martinje“ te se u prometu opravdano očekivao povećani broj sudionika koji su konzumirali alkohol. Stoga je policija, u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, svoje aktivnosti posebice u noćnim satima, dodatno usmjerila na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola, priopćili su iz MUP-a.

Provedenom kontrolom utvrđeno je ukupno 1.215 prekršaja, od kojih izdvajamo:

  • 105 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini iznosila je 3,21 g/kg na području PU varaždinske;
  • 398 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je u PU sisačko – moslavačkoj i iznosila je 188 km/h;
  • 154 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa;
  • 76 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je u PU zagrebačkoj njih 27, a ujedno je i rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine sa 70 utvrđenih prekršaja.

Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači PU splitsko - dalmatinske, njih 49, gdje je zatečeno i najviše vozača koji su nepropisno koristili mobitel tijekom vožnje, njih 21.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 31 do 40 godina, njih 28. Najčešće izmjerena koncentracija alkohola je od 0,51 do 1,00 g/kg izmjerena je kod 41 vozača.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su usmjerene i prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 9 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koji su počinili 13 teških prekršaja, od kojih najviše:  

  • nedopuštena koncentracija alkohola – 5 prekršaja;
  • upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 4 prekršaja;
  • upravljanje prije stjecanja prava – 3 prekršaja.

Iz tog razloga 5 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 4 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

U razdoblju od 11. do 12. studenog 2020. na prometnicama Republike Hrvatske dogodilo se 10 prometnih nesreća sa nastradalim osobama. Nije bilo poginulih osoba, a u ostalim nesrećama ozlijeđeno je 10 sudionika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!