poruka iz bih

Reis Kavazović kritizirao Svesrpski sabor i kukvačluk svijeta oko Gaze

16.06.2024 u 13:02

Bionic
Reading

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reis Husein Kavazović kritizirao je, u poruci upućenoj povodom Bajrama, održavanje Svesrpskog sabora u Beogradu te "bezobzirnost i kukavičluk svijeta" koji ne reagira na stradanja u Gazi

"Ne slušajmo vođe koji pozivaju na saborovanje, jer nas je ta politika sve u crno zavila", rekao je efendija Kavazović predvodeći središnju bajramsku svečanost u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

U Beogradu je proteklog vikenda održan svesrpski sabor kojemu su nazočili predstavnici Srbije i srpski dužnosnici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske te Kosova, kao i vjerski uglednici. Na tome skupu pozvano je na očuvanje "vitalnih nacionalnih ciljeva i slobode". Istaknuta je neodvojivost Kosova od Srbije te privrženost Daytonskom mirovnom sporazumu za BiH, a osuđeno je svako njegovo kršenje. Čelnik Republike Srpske Milorad Dodik ponovno je izrazio inicijativu za odcjepljenje toga entiteta od Bosne i Hercegovine.

Poglavar Islamske zajednice nazvao je takva okupljanja nastavkom "politike tribalizma i nacionalizma".

"One nikome, a pogotovo nama u Bosni, nisu donijele ništa dobro, osim masovnih grobnica u kojima je skončalo na desetine tisuća ubijenih majki i očeva, braće i sestara", rekao je on. Pozvao je muslimane, ali i sve stanovnike u Bosni i Hercegovini, na suživot i suradnju.

Uputio je i poruku oko rata u Gazi kazavši da su misli muslimana iz BiH s ljudima koji tamo stradaju.

"Povijest će pamtiti bezobzirnost i kukavičluk svijeta. Poslije Bosne i Gaze zločin i nasilje izgubili su značenje", rekao je poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U glavnome gradu u nedjelju se dogodio incident u središnjoj katoličkoj katedrali Srca Isusova. Na misu u 08.00 sati ušla su trojica, četvorica mlađih muškaraca koji su za vrijeme propovijedi katedralnog župnika i profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu vlč. Olivera Jurišića s podsmijehom dobacivala tradicionalnu čestitku za najveći muslimanski praznik 'Bajram barećula'. Nedugo nakon toga napustili su crkvu.