PODBADANJE U SABORU

Reiner usporedio Pernara s rimskim državnikom pa ga opomenuo

01.12.2016 u 10:00

Bionic
Reading

Sjednica Hrvatskog sabora u četvrtak započela je stankom koju je zatražio Klub IDS-a vezano uz sustav bodovanja za mlade brodare s područja Istre za koji tvrde je nepravedan. Nakon stanke IDS-ov saborski zastupnik Giovanni Sponza istaknuo je kako bi kriterij za formiranje rang-lista za dobivanje povlastica morao biti odraz stvarnog socijalnog statusa svakog pojedinog ribara

Potom je riječ preuzeo ministar financija Zdravko Marić u ime predlagača paketa poreznih zakona. Nakon što je Marić završio izlaganje SDP-ov Ivan Klarin mu je replicirao ustvrdivši da je 'mrknuo jedinicama lokalne uprave 800 milijuna kuna' i da se time još hvali.

Zastupnica SDP-a Sabina Glasovac zamolila je ministra Marića da još jedom razmisli o obavezi plaćanja zdravstvenog i mirovinskog doprinosa na autorske ugovore jer se ne radi o drugom dohotku za mnoge umjetnike, novinare i znanstvenike te bi to bio prevelik udar na njih. Marić je odgovorio da smatra da je riječ o pravednom rješenju jer će od sada biti svi jednaki pred zakonom. 

Na istu temu govorio je i Nenad Stazić koji je kazao Mariću da ga podsjeća na lika iz grčke mitologije koji je želio da svi budu iste visine pa bi tako trebalo jednom otkinuti glavu, a drugome noge, tko je viši. Uzvratio mu je Marić kazavši da se porezna pravednost ne može tako promatrati i da ni vodoinstalater ni automehaničar ne može biti svatko, aludirajući na Stazićevu primjedbu da za umjetnost treba posebna nadarenost.

Predsjedavajući Željko Reiner opomenuo je zastupnika Abecede demokracije Ivana Pernara da svoje mišljenje stalno ponavlja kao Katon stariji, ali da izlaganje nema veze s dva porezna zakona koji su tema rasprave. Potom je niz zastupnika SDP-a kritiziralo predloženu reformu. Glavna primjedba je da se reformom pomaže bogate.

Zastupnik Mosta Nikola Grmoja osjetio se prozvanim zbog izjave zastupnika SDP-a Gordana Marasa koji je ustvrdio da poreznom reformom HDZ pogoduje svojim donatorima, a u tome mu Most pomaže. 'Mi nismo imali donatora u ovoj kampanji i nemamo kome vraćati dug. Možda ste vi navikli tako funkcionirati, ali mi nismo i nikad nećemo', kazao je Grmoja i dodao da se njihovom bivšem ministru poljoprivrede Davoru Romiću upravo skida imunitet jer nije htio isplatiti poticaje kojima njegov SDP-ov prethodnik Tihomir Jakovina pogodovao tajkunima zbog kojih ih prozivaju. 'Most nikad nije pogodovao niti će', kazao je uzrujani Grmoja.